Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Многолюдно шествие в София подкрепи мира

ЕС очаква изходът от войната в Украйна да се реши в следващите 2 седмици

Снимка: Ани Петрова

След 7 часа разговори, от които 3 с президента на САЩ Джо Байдън и един с украинския президент Володимир Зеленски, европейските лидери обещаха повече военна, хуманитарна и икономическа помощ на Киев, но не наложиха нови санкции срещу Русия. ЕС и САЩ изразиха обща готовност за допълнителни санкции срещу Русия и Беларус и да предотвратят опити вече наложенитге ограничения, да бъдат нарушени. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Санкции се налагат като реакция на нещо. Ако наложим нови санкции сега, когато ситуацията е без промяна, каква ще е следващата ни стъпка", поясни премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.  

Върховният представител за външната политика Жозеп Борел каза, че сега най-важна е военната помощ за Украйна, "защото следващите 2 седмици ще решат коя страна ще спечели войната".

България е с нас, заяви Зеленски в изказването си. За първи път от началото на войната той изброи по имена държавите, които подкрепят украинската кауза и тези, които в различна степен са резервирани към нея. 

Премиерът Кирил Петков е изразил пред съвета позицията на страната, че държавите членки на ЕС и НАТО трябва да продължат да бъдат единни и решителни в своя общ отговор към непровокираната руска агресия. Приоритет за България е предоставянето на необходимата хуманитарна помощ и безпрепятствен достъп на бягащите от войната до безопасни дестинации. София ще е домакин на 28 март на среща на държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО в Югоизточна Европа, съобщи Петков.  

Руското министерство на отбраната обеща да отвори хуманитарен коридор за излизане на чуждите кораби от украинските пристанища. Руските сили притискат блокираните защитници на Мариупол и боевете вече се водят в централната част на града.  


Шествие в подкрепа на Украйна и на евроатлантическата ориентация на България премина по централния софийски булевард „Цар Освободител“. Носещите украински и български знамена за кратко блокираха ключовото кръстовище „Орлов мост“ в столицата.

Дошлите се обявиха за спиране на войната. На протеста се чуха и искания за нов трибунал в Хага, в който Владимир Путин да бъде съден, съобщи репортерът на БНР Добромир Видев.

Шествието приключи с минута мълчание и запалени светлини от мобилните телефони в памет на загиналите във войната в Украйна.

Снимки и видео: Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40