Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Ангелова: В тези тъмни времена трябва да въздействаме на по-дълбоко, по-светло и добродетелно ниво

Снимка: Ани Петрова

През последните няколко години все по-често свързваме името на Биляна Чокоева-Ангелова с красивите видеоклипове, заснети върху красивите ѝ песни. Изпълнителите, които ги представят, са сред най-известните и обичани певци – Маргарита Хранова, Мариана Попова, Миро... В тези естетски видеа внушението на музика и текст, създадени от нея, намира своя „прочит“ в мълчаливата игра на наистина изключителни актьори – Койна Русева, Стефка Янорова и др., които разказват човешки истории, пресъздават състояния и емоции.

Биляна работи като продуцент в БНР. Завършила е музикалното училище в Русе и НМА – педагогически и теоретичен профил. Има и диплома по пиано и музикална теория от Royal College of Music – Лондон. От дете пише стихове, композира, но никога не си е представяла, че това ще се превърне в толкова завладяващо призвание. Особено когато задълго се разделя с музиката – тя рано губи родителите си, след това буквално потъва в грижи около двете си деца и всякакви житейски проблеми. За да преодолее кризата се обръща към психолог, а той ѝ дава съвет да се опита да пише песнички за своите деца. Постепенно това я увлича и ѝ открива цял нов свят.

„Най-голямото вълнение беше с изпълнението на първата ми песен. Тогава си мислех, че животът ми зависи от това да намеря правилната певица и тя да пресъздаде песента както съм си я представяла, и това наистина се получи с Христина Живкова. Тя има вълшебен глас и душевност, която излиза в кристални детайли когато пее. Изпълнението ѝ винаги е цветно, живо, докосващо, много съответстващо на моята нагласа.“

Биляна Ангелова с Маргарита Хранова

В началото Биляна няма много контакти в тези среди, но постепенно се запознава с хора, които я подкрепят. Сред тях е Емил Бояджиев, който аранжира песните ѝ и я подпомага всячески. „Марги Хранова прие да изпълни две мои песни, получиха се дори по-хубаво, отколкото си мечтаех“ – спомня си Биляна, която продължава да твори и за деца:

Детските песни ми дават жизнеутвърждаваща енергия, възможност да съм тази част от себе си, която е запазила хубавото, вярата, чистото, доброто. Много обичам и контактите с децата, самата реализация, изпълнението им. Много съм щастлива, че има такъв формат като Детската „Мелодия на годината“. Вече няколко години това е едно от основните ми вдъхновения. Нивото и избора на автори, цялата организация, която прави Надя Ботева и нейният екип, всичко това извежда до много красив резултат. Събитието привлича в ежегодните си издания над 130 деца, участници в различни формации. Винаги е заредено с много чистота, радост, вдъхновение.“

Биляна се запознава с продуцента Игор Марковски през 2018 г. Тази среща води до прекрасно творческо сътрудничество. Първият им съвместен проект е „Нависоко“ – песен в изпълнение на Миро и Койна Русева, а клипът, заснет под режисурата на Васил Стефанов и Стефи Николова (с които работи до днес), е наистина впечатляващ.


В социалните мрежи Биляна често споделя своята поезия. Стиховете ѝ са необичайни, нежни и докосващи. Споделя и музиката си, но извън това не е много умела в популяризирането на творчеството си. „Никак не се справям с организационната част, оставила съм всичко на Игор Марковски, който има талант и в това отношение. Така песните достигат до по-широк кръг в различни пространства“ – казва тя и продължава:

„Посоката на Игор да възражда стойностна музика и визия, съдържа много ценен потенциал. Благодарна съм, че се отделяме от общата звукова маса, която залива пространството, често с по-ниски критерии. В тези малки филмови истории се срещат няколко вида изкуство. Музиката и текстът предразполагат към по-нататъшно драматургично развитие, а Игор винаги усеща много добре посоката, в която да разгърне посланието. Мисля, че това е начин да се въздейства в тези тъмни времена - на по-дълбоко, по-светло и по-добродетелно ниво, да се замисли човек върху това каква е мисията му в живота, а не просто да гледа на музиката консуматорски. Важно е да се среща с красиви неща, които да го провокират и вдъхновяват да създава и с нещо красиво да допринесе към този свят. Затова вече не се оглеждам какво получавам – награди, обратна реакция… Много ми се иска по някакъв красив начин да изразя своята благодарност към Бог за това, което ми е дал - най-смисленото нещо за мен.“

Колкото до връзката с класическата музика – първата любов на Биляна, ще я чуем в тембъра на цигулката „Страдивариус“ (от 1710 г.) в ръцете на Светлин Русев, който свири в две от песните ѝ. Както и пианото, под пръстите на друг световноизвестен български музикант – Людмил Ангелов. Биляна е щастлива, че и двете ѝ деца са свързани с музиката – и като занимания, и като духовни ценности.


Снимки: Ани Петрова, Facebook /Биляна Ангелова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15