Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Новините за инвазията в Украйна, като че ли изместиха на заден план опасенията, свързани с разпространението на Covid-19 по света. Но инфекцията продължава да напомня за себе си. МВнР препоръчва да се въздържаме от пътуване в чужбина. Но ако това все пак ви се налага, трябва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

Чехия отмени свързаните с Covid-19 мерки при пътуване до страната. Считано от 18 март т.г. всички ограничения във връзка със заразата, както и свързаните с тях карантинни мерки след пристигане в страната, отпаднаха за гражданите, пристигащи от България или от друга държава членка на Европейския съюз.

Нидерландия отмени ковид мерките при влизане в страната. Считано от 23 март отпаднаха всички ограничения, свързани с Covid-19, като задължението пътниците да представят отрицателен тест, доказателство за ваксинация или за преболедуване. Отпадат и свързаните с тях карантинни мерки след пристигане в Нидерландия. Новата заповед важи за граждани, пътуващи от България или от друга държава членка на Европейския съюз или на Шенгенското пространство.

Канада обяви, че от 1 април напълно ваксинираните пътници вече няма да трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за Covid-19 преди влизане в страната по въздух, суша или вода.

Финландия премахна ограниченията за български граждани. Преди дни властите актуализираха режима за пътуване до страната в условия на коронавирус. До 10 април включително, отпадат ограниченията за граждани, пристигащи от държави членки на Шенген и на ЕС, в т.ч. и на България.

Молдова премахна ограниченията за влизане в страната във връзка с пандемията, считано от 16 март.  От тази дата отпаднаха изискванията за представяне на зелен Covid-19 сертификат за влизане в Молдова. За момента остават в сила изискванията за носене на защитна маска в обществения транспорт, в медицинските заведения, аптеките и търговските обекти.

Тайланд актуализира режима на влизане в страната в условия на пандемия. Считано от 1 април отпада изискването за чуждестранните граждани да се тестват преди заминаването за Тайланд. Но остават в сила необходимостта от два теста за пътниците - PCR тест при пристигането в Тайланд и антигенният тест на петия ден на престоя.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37