Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 80% e готова дигиталната платформа за българските неделни училища

Снимка: Училище "Н. Вапцаров" в Никозия

„Дигитална раница - Моята България“ за българските ученици в чужбина е почти „напълнена”, отчетоха на среща в българското училище „Никола Вапцаров” в Никозия.

Проектът, съфинансиран от еврпрограмата „Еразъм +” ще е готов до май 2022 г., каза за БНР доц. Ангелина Марковска, координатор на проекта от Великотърновския университет. Партньори са Съюзът на българите в Кипър и Гръцко-българското сдружение за култура „Паисий Хилендарски“ със съботно-неделни училища в Никозия и Атина.

Те разработват електронна образователна платформа с безплатен достъп. Интерактивните помагала по български език и литература, география и история ще служат на българските училища зад граница за дистанционно обучение. Моделът може да се адаптира към образователните системи на всяка страна от ЕС. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите, работещи в Кипър, могат да почиват на планина с държавна субсидия

В Кипър започва държавна програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. До 27 септември 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи по програмата...

публикувано на 17.07.24 в 09:50

Българската държава строи футболно игрище в молдовското с. Паркани

Футболно игрище, отговарящо на съвременните стандарти ще бъде построено в приднестровското село Паркани, където се намира една от най-големите български общности в Молдова. Проектът, иницииран от местните жители е финансиран от правителството на България..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14