Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адвокат Огнян Гаврилов с нова мисия – да сплоти българската общност в Калифорния и околните щати

Огнян Гаврилов
Снимка: личен архив

История, достойна за филмов сюжет – така накратко може да опишем живота на този наш сънародник, реализирал се успешно отвъд Океана. Годината е 1999. Едва завършил математическата гимназия в София, българинът Огнян Гаврилов заминава за страната на неограничените възможности. Днес той е един от най-добрите адвокати в района на Сакраменто, щата Калифорния, работи в собствена кантора с офиси в градовете Сакраменто и Лос Анджелис. Щастливо женен за китайка, баща на две деца, които носят красивите български имена – Найден и Рада.

„Кантората работи от 2009 с екип от 20 души. Сред клиентите ни са финансови и държавни институции, международни компании, както и частни лица“ – разказва Гаврилов в интервю за Радио България. Не скрива гордостта си, че през 2020 година е избран за съдебен адвокат на годината в района на Сакраменто сред 14 000 колеги. 

Огнян Гаврилов с наградата за Адвокат на годината
Не са едно и две делата оставили сериозна следа в адвокатската му практика, но българинът откроява едно с широк обществен отзвук:

„През 2020 се наложи да съдя губернатора на Калифорния, затова че заради пандемията затвори ресторантите и фризьорските салони, защото допринасяли повече за разпространението на заразата от други публични обекти и бизнеси. Благодарение на това дело, тези обекти в района на Сакраменто отвориха три седмици и половина по-рано, отколкото тези в останалата част от щата.“

В България дейността на съдебния адвокат е слабо позната, тъй като за нуждите на съдебния процес у нас, не се налага присъствието на такъв човек. Американската съдебна система обаче се базира на практиката произволно избрани представители на общността да решават нечия съдба. Така в Щатите всеки може да се превърне в член на подобно жури и да реши какъв ще е изходът от дадено дело, на база изложението и аргументацията на съдебния адвокат.

Благодарение на своя авторитет и позицията му на вицепрезидент и съосновател на Славянско-американската търговска палата (САТП), Огнян Гаврилов постига и друг триумф – успява да наложи обявяването на Ден на славянското наследство в Калифорния, при това именно на 24 май. Това се случва през 2013 година. 

Сергей Теребков, президент на Славянско-американската търговска палата, д-р Пен, член на долната камера на Калифорнийския парламент и адвокат Огнян Гаврилов (от ляво на дясно) с прокламацията за 24 май – „Ден на Славянското наследство”.
„Продължава да е работен ден, но е мой проект, който се радвам, че успях да осъществя“ – признава с гордост адвокатът и допълва:

„Славянско-американската търговска палата (Slavic American Chamber of Commerce) обединява поляци, украинци и руснаци и техните бизнеси, както и бизнеси на други националности, които искат да работят със славянската общност. Числеността на славянската общност в щата е над 1 млн. души. Само в Сакраменто те са около 200 000.“

Търговските палати в Съединените щати не се финансират със средства от държавата, а се издържат изцяло от членски внос. Срещите и събитията, които организират, имат за цел да свързват бизнесмени от различни сфери, които могат да си сътрудничат в бъдеще.

Огнян Гаврилов посвещава сериозна част от времето си на различни каузи, обединяващи българската общност в района. Наскоро бе избран за президент на нова неправителствена организация, която да сближи българите от всички 13 щата, които попадат в окръга на Генералното консулство на България в Лос Анджелис. Макар все още да е в процес на учредяване, организацията вече е набелязала инициативи, които да направят българската общност по-разпознаваема сред американците. Плановете им включват изграждането на паметник на кирилицата, провеждане на български кинофестивал в Лос Анджелис, както и ежегодни награди в областта на културата, образованието и науката. В най-напреднала фаза е работата по паметника – създаден е макет от скулптора Бронислав Ликоманов, очаква се българското консулство да съгласува мястото, на което ще бъде поставен.

Скулпторът Бронислав Ликоманов с макета на паметника на кирилицата.
„Работим с консулството и за български филмов фестивал – поясни Огнян Гаврилов – Очакваме да ни помогнат да намерим филми. Подобно събитие организирах през 2013-14 в Сан Франциско и основен проблем беше именно намирането на филми. За съжаление кинофестивалите са губещи и от тях не се печелят пари. Спонсори пак ще бъдем ние, които сме в основата на неправителствената организация. Предполагам, че ще е в рамките на 2-3 дни, като сега планираме да добавим и награда за участвалите продукции.“

Сънародникът ни се надява тази идея да се осъществи до няколко месеца. Вече се работи и по регламента за наградите в областта на културата, образованието и науката. Вероятно победителите ще се определят от жури, което ще избира между номинации, предложени от българите в консулския окръг, поясни Огнян Гаврилов.

Снимки: личен архив, bulgarica.com, Facebook / Consulate General of Bulgaria in Los Angeles

Още от категорията

Джанет Чавдарова рисува щастието в своите картини

Ако в картината на краткия ти досега живот присъстват сиви, приглушени тонове, се случва да заставаш на огряно от слънчевите лъчи място и с притворени очи да черпиш от изобилието. Тогава – подобно на струящата светлина, от която има за всички, се раждат..

публикувано на 02.08.22 в 11:45

Архитект Ая Иринкова, която прави Лондон още по-красиво място за живеене

“Успехът ти няма да се определя от твоя пол или от етническата ти принадлежност, а само от хоризонта на твоите мечти и упорития труд за тяхното постигане“- това послание, под формата на пощенска картичка, към самата себе си пише за проект на BBC Arts..

публикувано на 30.07.22 в 09:10
Марк Потс, Балчик, 2018 г.

Марк Потс – един американец, влюбен в Шумен

"Оттук започва България" – се пее в химна на град Шумен , написан от журналиста Хачо Мисакян. Днес ще ви разкажем за един американец, за когото градът е не само началото, а цялата любов, която човек може да изпита към България и да..

публикувано на 22.07.22 в 14:15