Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческите идеи на българчетата зад граница получиха признание в инициативата „Коледа в нас“

Снимка: стоп кадър

Три български училища в чужбина бяха наградени на инициативата „Коледа в нас” – 2021 г., похвалиха се от Асоциацията на българските училища в чужбина. За осми път конкурсът бе организиран от интернет телевизията „Аз мога, аз знам”, със съдействието на ДАБЧ и Националния дворец на децата. Основната му цел е да показва и поощрява огромния творчески потенциал и енергия, които носят българските учители и деца от и извън пределите на България при организирането и честването на Коледните празници.

7-членно международно жури присъди три Първи награди. Отличени са Българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, българското неделно училище „Родолюбие“ в Кралство Мароко и българското училище „Иван Станчов” към посолството на страната ни в Лондон.

Втора награда получиха филиалът в село Вячеславка на Гюневското неделно училище в украинската Запорожка област, Българското училище „Дора Габе“ в Полша и медията „Коледа в нас“ с ръководител Катя Гержик от Одеса, Украйна. Третата награда беше присъдена на Мануйловското неделно училище от Приморск в Украйна; БСУ „Д-р Петър Берон” в чешката столица и училище „Христо Ботев“ в гр. Торент, Испания.

Децата от римското училище бяха автори на „Коледна приказка“, създавайки сюжета и героите. Филмчето е част от часовете по креативно мислене, в които идеите и фантазията придобиват реална форма. Чрез игра децата извървяха целия процес на създаване на филма - от идейния проект, написването, търсенето на подходящи костюми, заучаването и интерпретирането на ролята, до видео монтажа на сътвореното“, обясни основателката на училището Венета Ненкова.

Още за резултатите от конкурса можете да научите тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10