Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Международен ден на птиците е днес

Природен парк „Персина“, където господари са птиците

10
Снимка: persina.bg

Изумително красив архипелаг се е разпрострял сред забързаните води на река Дунав между градовете Никопол и Белене. Сред тези плаващи късчета земя се откроява Персин – най-големият български остров и четвърти по големина по дунавското поречие.


Дълъг е цели 15 км и е широк 6 км. На него е кръстен и природният парк „Персина“,  включващ няколко прилежащи острова и влажни зони, огласяни по всяко време от мелодични птичи трели. Тук господари са не хората, а птиците.


Районът е дом на над 220 пернати вида. Някои от тях са световно застрашени. Сред обитателите на местните заливни гори и блата се открояват малкият корморан, червеногушата гьска, белооката потапница, ливадният дърдавец, морският орел и други дребни и по-едри пернати, за които се грижат стопаните на парка.


Местна гордост е заселилата се колония от къдроглави пеликани, която е по-многобройна дори и от тази в резервата „Сребърна“ , отстоящ на 300 км източно по дунавското ни поречие. Най-едрата птица в нашите географски ширини, е особено атрактивна с рошавата си глава и с торбата под клюна.


Храни се изключително с риба и гнезди на колонии. Освен това е учудващо консервативна – веднъж избрала си едно място за гнездене, тя си остава там постоянно, научаваме от Веселин Коев, главен експерт в дирекцията на „Персина“.

„От няколко години, със съвместни действия на неправителствени организации, ние успяхме да привлечем къдроглавия пеликан като гнездящ вид и при нас. Първоначално той гнездеше само в „Сребърна“, но се пренесе и тук, в „Персина“. Преди 2-3 години за колонията изградихме специална платформа и от миналата пролет вече имаме и гнездящи двойки, които създадоха потомство“ – не скрива гордостта си Веселин Коев.


В момента птиците са на яйца и мътят. Очаква се в средата или към края на месец април да запиюка новото попълнение къдроглави пеликанчета в хор с други новоизлюпени пилета.Тази година обаче, има проблем. На Балканите се появил птичи грип. В Преспанското езеро в съседна Гърция и в делтата на Дунав в Румъния, са засегнати доста колонии. А от тези региони често прелитат пернати и в „Персина“. Засега обаче нашите птици са си живи и здрави, успокоява ни Веселин Коев. Но има и още една тревога:


„В момента имаме около 30-на двойки къдроглави пеликани. И не бих казал, че тази година е най-добрата за гнездене. Причината е, че нивото на река Дунав е много ниско и влажната зона е почти суха. А това не е много подходящо за гнездене на къдроглавите пеликани и други видове. Въпреки това колонията си гнезди при нас, но сега двойките ни не са толкова много, както миналата година, когато имахме над 80“ – обяснява Веселин Коев.


Остров Персин се налага като дестинация за екотуризъм. През последните години тук се организират турове за наблюдение на птици, като за целта бяха изградени наблюдателни кули за любителите орнитолози, както и пътища – тесни асфалтирани алеи, които минават близо до блатата. Българският природен парк е част от Международната асоциация на дунавските паркове, която включва около 20-ина защитени територии от Германия до делтата на реката в Румъния. Нейните представители работят съвместно по няколко проекта, свързани със съхраняването на тези уникални речни съкровища.

Снимки: Венета Николова, persina.bg, bspb.org

Галерия

Още от категорията

Велинград отбелязва празника си с богата културна програма

На 2 юли, с тържествено отбелязване на Деня на Велинград, за 49-ти път ще бъдат открити Велинградските празници на културата . Честването започва в 9:00 часа с божествена света литургия в храм „Успение Богородично”, след която ще бъде открит XII..

публикувано на 02.07.22 в 07:15

Не Джурасик, а Бургасик парк!

Динозаврите ще бъдат главните герои в тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Причината? „Всеки обича предишните властелини на нашата планета, мистериозно изчезнали преди 65 милиона години!“ – се казва в съобщение на..

публикувано на 30.06.22 в 15:46

Миналото на древна Аполония оживява в археологическия комплекс "Месарите"

В миналото, в местността “Месарите” край днешния черноморски град Созопол, се простирала извънградската територия на древногръцката колония Аполония Понтийска. На това място са открити следи от сгради, гробни съоръжения, обредни огнища и добре..

публикувано на 30.06.22 в 10:08