Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония преброи едва 3504 българи

Апостол Симовски
Снимка: БГНЕС

В проведеното през септември 2021 г. преброяване на населението в Република Северна Македония едва 3504 души са се определили като българи, съобщи Апостол Симовски, директор на Държавния статистически институт. Същевременно само през последните 15 г. над 86 хил. граждани на страната са взели български паспорт, показват данните на българското правосъдно министерство.

Според резултатите в преброяването в Северна Македония живеят 2 097 319 души – от тях 54% се определят като македонци, 30% като албанци, 4% като турци, 2% като роми, 1% като сърби, 1% като бошняци и 0,5% като власи. “Преброяването беше проведено успешно и професионално”, коментира Апостол Симовски и добави, че данните са обработени в рекордно кратко време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Работата в Бундестага ми позволи да натрупам много полезен опит

Животът зад граница не е нещо необичайно за сънародника ни Марин Йотов. Спокойно можем да кажем, че той е един своеобразен гражданин на света, тъй като за своите 34 години вече е живял в няколко европейски столици. В момента живее и работи в..

публикувано на 19.08.24 в 08:45

Картина на българче от Лондон намери дом на остров Света Анастасия

Александър Георгиев е едва 14-годишен, когато участва в първото Международното младежко биенале "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" в Рим. Събитието, проведено през 2021/2022 г., преминава с голям успех, а картината..

публикувано на 17.08.24 в 05:05

Ученици от неделни училища в Италия издадоха атлас за св. св. Кирил и Методий

Ученици от три български училища в Италия създадоха първия по рода си атлас за светите братя Кирил и Методий. Проектът се реализира по Националната програма "Неразказните истории на българите" на Министерството на образованието, съобщи пресцентърът на..

публикувано на 16.08.24 в 15:48