Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите от диаспората ще имат право да учат в България по общия ред

Снимка: БГНЕС

Образователното министерство ще внесе законови предложения за улесняване на украинските студенти в България, каза пред парламентарната комисия за българите в чужбина министър Николай Денков.

Промените ще важат и за кандидат-студентите от още 6 държави с българска диаспора, като Северна Македония, Молдова, Албания, Сърбия. Проблемът е, че като чужди граждани те не могат да се възползват от възможностите за прием по общия ред за български студенти, поясни Денков. Изравняването на правата на кандидат студентите от диаспората с българските им връстници „е оправдано, защото отговаря на българските национални интереси и не създава специални привилегии", подчерта министърът.

2000 са обявените места тази година за прием на студенти от диаспората. 1000 са за Украйна, обяви Денков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25