Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентката Деляна Лазарова дебютира на родна сцена с Радиосимфониците

Снимка: архив

На 1 април Симфоничният оркестър на БНР ще изнесе концерт в зала „България“. В програмата са произведения от Игор Стравински, Марин Големинов и Едуард Елгар. В Концерт за виолончело и оркестър солист е Джонгхеон Нам – победител в първия международен конкурс „Алегра“ в Русе през 2021 г. Част от неговата награда е поканата от маестро Марк Кадин – главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР и член на престижното жури на конкурса. 

Гост-диригент е Деляна Лазарова. Завършила Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ с цигулка, тя продължава в САЩ, под ръководството на известния цигулков педагог Кеворк Мардиросян. Там следва и дирижиране. Имала е шанса да учи при големи диригенти като Бернард Хайтинк  и Пааво Ярви. За известен период от време живее в Цюрих, където продължава обучението си в класа на маестро Йоханес Шлефли. В момента българката работи и като асистент на Кристиан Мачелару в Националния оркестър на Франция. Деляна гради успешна кариера в чужбина, но на родна сцена това е дебютът ѝ като диригент. 

Редактор: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ед Шийрън

Ед Шийрън ще пее за първи път пред българска публика

Британската поп звезда Ед Шийрън ще изнесе концерт в София на Националния стадион "Васил Левски" на 31 август като част от турнето си "+ - = ÷ x". Специален гост на турнето ще бъде Calum Scott. Родната ни звезда Михаела Филева е официалният..

публикувано на 29.08.24 в 17:35

"О-ооо!"

Вече четири десетилетия група Атлас не престава да ни поднася своята музика. Най-новата им песен с минималистичното заглавие "О-ооо!" е динамична, с характерно ню-уейв звучене, запомнящи се мелодична линия и риф. Песента е втори сингъл от..

публикувано на 28.08.24 в 10:15

"Ехо"

Ангел Проданов - Ачо е почти 30-годишен, и макар че от малък свири на пиано и учи солфеж, професионално се занимава с музика от около седем години. Следват участия в няколко телевизионни предавания, като през 2020 г. в "Гласът на България" има..

публикувано на 26.08.24 в 10:15