Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

София е домакин на турнир по малко познатия у нас спорт падел

Снимка: tennis.bg

Столицата ни е домакин на двудневен турнир по падел на 2 и 3 април. Това ще e първият турнир по този спорт в България, като в него ще участват 32-ма български играчи от различни ракетни спортове. През изминалата година Българската федерация по тенис (БФТ) стана член на Световната федерация по падел. Сигнал, че този спорт у нас тепърва ще се развива, е започналият процес по проектиране на база за падел, управлявана от БФТ. През настоящата година предстоят също курс за треньори по този спорт, както и Национален шампионат.

Правилата на играта са доста сходни с тези в класическия тенис. Точковата система е същата, а основната разлика е, че стените на терена също могат да се използват, както се прави в скуоша. Важно е обаче топката да удари повърхността на терена само веднъж, преди да бъде върната. Неслучайно много хора определят спорта като микс между скуош и тенис. Игрището е с ширина 10 метра, а дължината му е 20 метра. Стената или преградата, с която е оградено, е  висока три метра. Полето за сервиране пък е разположено до три метра преди гърба на стената.

Създаден пред 1969 в Мексико, спортът постепенно се пренася в много страни в Европа, сред които Испания, Италия, Португалия, Франция и други.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Григор Димитров отпадна от турнира в Уимбълдън заради травма

Първата ракета на България при мъжете Григор Димитров, поставен под №18 в схемата на турнира в Уимбълдън, не успя да доиграе двубоя си от първия кръг в Лондон. Тенисистът ни се отказа заради травма по време на играта срещу Стив Джонсън от Съединените..

публикувано на 28.06.22 в 15:15
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов с втора победа в квалификациите на "Уимбълдън"

Тенисистът Димитър Кузманов спечели втора победа в квалификациите на "Уимбълдън" и само един успех го дели от участие в основната схема на турнира. Втората ракета на България се наложи в изключително оспорван мач над деветия поставен Педро Качин от..

публикувано на 22.06.22 в 16:21
Димитър Кузманов

Тенисистът ни Димитър Кузманов отбеляза победа на Уимбълдън

Втората ракета на България в мъж кия тенис Димитър Кузманов записа първа победа в квалификациите на Уимбълдън. Той се наложи над участващия с „уайлд кар“ британец Чарлс Бруум с 6:3, 7:5 след час и 43 минути игра на тревата в Лондон. Така, успя да извоюва..

публикувано на 20.06.22 в 19:05