Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

2/3 от българите искат страната да остане неутрална за войната в Украйна

Шествие за мир в София по повод един месец от началото на войната, 24 март
Снимка: Севда Дюкянджи

Повечето българи искат България да остане неутрална в конфликта между Русия и Украйна, сочи проучване на „Маркет линкс“, поръчано от bTV. 67 % от анкетираните са за неутралитет. 16 %, смятат, че България трябва активно да подпомага на Украйна, включително с оръжия.

Коалиционен съвет по отбраната на управляващата в България четворна коалиция ще обсъди предложението на „Демократична България" за военна помощ за Украйна.

По лична молба на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц до руския президент Владимир Путин Русия ще отвори хуманитарен коридор от Мариупол до Запорожие. Киев изпраща десетки автобуси до азовския град в нов опит да евакуира цивилни и да достави хуманитарна помощ.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че военната ситуация в южната част на страната и в Донбас остава изключително трудна и предстоят още сражения.

На 1-ви април в онлайн формат трябва да се подновят и руско-украинските преговори, за прекратяване на военните действия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00