Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамадан

| обновено на 02.04.22 в 15:29

От днес мюсюлманите в България и по цял свят навлизат в свещения месец Рамадан (на турски Ramazan), в който се отдават на дневен строг пост, молитви и грижа за нуждаещите се.

Названието „рамадан“ идва от арабското рамида или ар-рамад, което означава „изгаряща топлина“ или „сухота“.

Всеки ден, преди зазоряване, мюсюлманска общност приема последното си хранене, известно като сухур, след което през целия ден до залеза на слънцето се въздържа от ядене, пиене и брачни отношения, когато идва време за т.нар. ифтар – традиционна семейна вечеря.

Освен въздържанието и молитвите, постът набляга и върху смирението и грижата за бедните. По този повод всяка година мюсюлманската общност в България приготвя пакети с основни хранителни продукти, които раздава на нуждаещите се. Тази година по време на свещения месец ще бъдат раздадени общо 8500 пакета, като голяма част от хуманитарната помощ ще бъде насочена към бежанците от Украйна и ще бъде изпратена по местата, където те са настанени, съобщи Главното мюфтийство в България. Главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи отправи специално послание към мюсюлманите в страната и ги поздрави с настъпването на свещения месец, в който Аллах е пратил на мюсюлманите Корана.

В официално съобщение, разпространено от правителствената пресслужба, премиерът Кирил Петков поздрави мюсюлманите и отправи своите пожелания за здраве, благоденствие и спокойни дни, изпълнени с обич и уважение.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25