Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Войната не решава проблемите, а ги задълбочава

Снимка: Президентство

"Не различията са проблем на човечеството, а разделението и омразата", подчерта президентът на България Румен Радев, в началото на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

Домакинството на президента на вечерята е израз на уважение към религиозния празник и традициите на българските граждани с мюсюлманско изповедание. На традиционната вечеря ифтар бяха поканени представители на българските религиозните общности, както и ръководители на дипломатически мисии в България.

В словото си пред официалните гости президентът Радев заяви, че войната не решава проблемите, а ги задълбочава, причинявайки разрушения, смърт и огромни страдания. Държавният глава подчерта, че истинска победа не се печели с агресия и унищожение, а с мир и разбирателство.

Радев отбеляза още, че традицията „ифтар“ символизира добрата воля, разбирателство и сътрудничеството между религиозните общности в страната и допринася за междуинституционалния и междурелигиозния диалог в българското общество. Румен Радев изтъкна мъдростта на българския народ, съумял да изгради трайна култура на толерантност между различните религиозни и етнически общности в страната, която и днес показва на сънародниците ни пътя, завещан от предците ни.

Именно затова, в условията на тежка икономическа и социална криза, те отварят сърцата и домовете си за всички хора, търсещи спасение от войната в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пол Камерън от Лондон

Летище Бургас посрещна едномилионния си пътник

Пол Камерън от Лондон се оказа едномилионният пътник за 2024 г. на Летище Бургас, а кацането му се превърна в истински празник, съобщи БНТ. Той и съпругата му Синди пристигнаха с чартърен полет от Летище Гетуик и бяха посрещнати още на пистата с..

публикувано на 07.08.24 в 18:35

Тараклийският университет вече е част от русенския "Ангел Кънчев"

След подписано споразумение между правителствата на България и Молдова, държавният университет в град Тараклия става структура на Русенския университет "Ангел Кънчев", съобщи пресцентърът на  Министерския съвет. Чрез спогодбата се дава възможност..

публикувано на 07.08.24 в 17:17

Рекордните над 38 000 хектара са изпепелени в страната от летните пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., след Кипър. Това обяви във фейсбук представителството на Еврокомисията в София. Данните са от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS)...

публикувано на 07.08.24 в 14:44