Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Походът на книгите тръгна от центъра на София

От емблематичния площад „Славейков“, пред Софийската градска библиотека, в Международния ден на книгата 2 април, беше дадено началото на кампанията "Походът на книгите". Датата е избрана от международната общност в знак на признание към любимия детски автор Ханс Кристиан Андерсен, който е роден на 2 април.

Инициативата в България е част от мисията на Асоциация "Българска книга" в подкрепа на грамотността, културата и образованието. Кампанията за насърчаване на детското четене продължава през целия месец под различни форми, близки до детските възприятия.

Празника на книгата отбелязаха и много български градове, където малчуганите участваха в „маратон на четенето“, а известни личности им прочетоха любими откъси от детските книги.

До края на кампанията 23 април, на децата ще четат още еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова - патрон на събитието, председателят на Народното събрание Никола Минчев, зам.-председателите на Народното събрание Кристиан Вигенин и Росица Кирова, председателят на парламентарната комисия „Образование и наука“ Ирена Анастасова и др.

Към каузата се присъединяват и знакови български журналисти и кметове на общини и населени места, като списъкът на желаещите да участват продължава да расте. Всички те, на живо или онлайн, ще четат на децата в училищата и детските градини откъси любими свои творби, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15