Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има предостатъчно слънчоглед, но търсенето диктува цената на олиото

Снимка: БГНЕС

Само пpeди мeceц и половина очакванията на водещи анализатори на световните стокови борси бяха за завишен с над 2 милиoнa тoнa изнoc нa cлънчoглeдoвo мacлo oт страните от Чepнoмopcĸия peгиoн, който да достигне дo 13,5 млн. тoнa. Сeгa обаче въпpocът e ĸoлĸo щe бъдaт зaгyбeни пopaди ĸoнфлиĸтa в Украйна – казват експертите. Те ca ĸaтeгopични, че кoмпeнcиpaнeтo нa дeфицитa чpeз нaмиpaнeтo нa дoпълнитeлни ĸoличecтвa нa aлтepнaтивни pacтитeлни мacлa щe бъдe иcтинcĸoпpeдизвиĸaтeлcтвo зa пaзapa, ĸoйтo ce cблъcĸa c oгpaничeнo пpeдлaгaнe oщe пpeди cъбитиятa в Уĸpaйнa.

„Търсенето в света е огромно, а България е голям производител на слънчоглед, мощен преработвател, имаме супер развит сектор и на практика имаме количества олио, с които да залеем страната. Но при свободен пазар, при износ, се получава и тази вариация с цените” – обясни преди дни в интервю за БНР-Варна Валентин Иванов, председател на Държавната комисия за стокови борси и тържища. И въпреки че в страната има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година, търсенето се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, а това веднага се отрази на цената, която достигна нечувани върхове от над 7 лв. за литър. Затова преди седмица вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова отправи призив към българските граждани да не се презапасяват с олио, защото така сами си вредят като потребители. „Блъсканица и бой за евтино олио, извилите се огромни опашки, това е изкуствено създадено напрежение. Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата” – подчерта Нинова.
Имаме средна цена на едно 4,70 лв. за литър олио, по магазините то се продава между 5 и 7 лв., като има и олио под 5 лв. В момента не се налага преустановяване или ограничаване на износа, но ако се наложи да се гарантират интересите на обществото, може би ще се отиде и към такива мерки” – уточни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Валентин Иванов:

„В момента имаме нормален пазар на олио. При тази мощна конкурентна среда търсенето изостава от количествата на предлагане. На практика и да искате, няма как да продавате в големи граници, заради неплатежоспособността на потребителите. Има търговци, които се опитват да продават на максимум цени, но в крайна сметка не се получава. Затова наблюдаваме такива ценови равнища и при тази цена на слънчогледа – най-вече заради очакванията, че следващата година ще има много по-малко слънчоглед, тъй като каквото и да стане с войната в Украйна, няма да имаме пролетна реколта от там. Т.е. 3 млн. тона слънчоглед, които произвежда Украйна, няма да ги има, а нищо не се знае и за поведението на Русия, тъй като и тя е много голям производител – най-големият на зърно и един от най-големите на слънчоглед. Всичко зависи от войната. Ако допуснем, че тя свърши до един месец, септември може да наблюдаваме съвсем различни тенденции на пазара на зърно и на слънчоглед. Непредвидима е ситуацията и не трябва да се правят прибързани прогнози.”

Случилото се с цените на олиото по магазините в България, много прилича на това, което се случи с цените на сиренето в началото на кризата през 2020 г., коментира ректорът на Техническия университет във Варна Евгени Стоименов. Според него връзката е в желанието за спекулативно увеличаване на цените, скрито зад аргумента за увеличени разходи за суровина.

„Проблемът със сиренето беше решен буквално в рамките на един ден, като беше освободен част от държавния резерв. Цените бяха свалени в рамките на един ден, беше обновен държавният резерв, като беше закупена нова продукция на два пъти по ниска цена и бяха „издърпани ушите” на спекулантите. А що се отнася до поскъпването на цената на друг артикул – тоалетната хартия, то беше в резултат на прекъсване веригите на доставки и няма нищо общо с недостиг на суровина или високи цени. Във времето когато тя изчезна от пазара, складовете на производителите бяха пълни с целулоза, а тази суровина беше ударила ценово дъно на световните стокови борси.”

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици разработват проект за откриване на противопехотни мини

На прага на първия учебен ден въпросите около светлото бъдеще на българското образование са все по-актуални, а отговорите – все по-мъгляво пожелателни. И сякаш все по-често дочуваме в тази сфера на обществото ни ехото на израза "Преходът мина. Да..

публикувано на 10.09.24 в 17:15

Българите са с най-много здравословни проблеми в Европа

България е една от водещите страни в Европа по най-голям брой здравословни проблеми на глава от населението. Данните бяха изнесени по време на 11-я Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Бургас под..

публикувано на 10.09.24 в 13:10

Температурите падат, очакват се валежи

Във вторник , 10 септември,  времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България няма да..

публикувано на 09.09.24 в 19:35