Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС и САЩ ще наложат нови санкции на Русия след събитията в Буча

Володимир Зеленски в Буча
Снимка: БГНЕС

Володимир Зеленски ще говори на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което се очаква да бъдат обсъдени събитията в украинския град Буча. Междувременно стана ясно, че Европейският съюз и САЩ подготвят нов пакет от санкции срещу Русия, след бяха открити множество цивилни жертви в контролирания доскоро от руските сили град.Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан оповести, че Съединените щати ще огласят през тази седмица нови санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

“След масовите убийства на цивилни в Буча и други градове мирните преговори с Русия ще бъдат много по-трудни”, заяви украинският президент Володимир Зеленски на 41-ия ден от избухването на войната. По думите му, Русия нарочно бави преговорния процес и се опитва да прикрие военните си престъпления зад пропаганда. Украйна ще положи всички усилия за провеждането на независимо разследване, което да докаже, че руската армия е извършила военни престъпления в окупираните донеотдавна градове, каза още президентът. Според него предстои да стане ясно за още стотици убити цивилни както в Буча, така и в други украински градове. 

Буча

Кметът на Киев Виталий Кличко призова жителите на своя град, които са го напуснали, да изчакат поне още десет дни преди да се върнат заради опасност от въздушни атаки. Той не изключи и ракетен обстрел. Руските военни части се подготвят за мащабна атака в региона на Луганск в източна Украйна, предупреди в Телеграм местният губернатор Сергий Гайдай, призовавайки за масова евакуация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06

Пожарът в граничната планина Славянка бе спрян на българска територия

Навлизането на пожара от Гърция в България през билото на граничната планина Славянка бе спряно с усилията на повече от 60 горски служители, пожарникари и военни. Ситуацията продължава да е рискова, защото планината продължава да дими от гръцка страна...

публикувано на 25.07.24 в 08:26
Българска академия на науките

България е домакин на конференция за климатичните рискове в Черноморския регион

Българската академия на науките и Столична община са домакини на научна конференция на тема „Климатичните рискове в Черноморския регион”, която ще се проведе на 25 и 26 юли. Международно признати учени от България и региона ще обсъдят климатичните..

публикувано на 25.07.24 в 07:10