Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопски села се сдобиха с „Внуци под наем“

Снимки: Facebook/GrandchildrenForRent

За трета поредна година осем доброволци от България и Турция в продължение на шест месеца ще помагат на възрастни и самотни хора в родопската община Мадан. Проектът „Внуци под наем“ се осъществява от Сдружение „Деца със специални потребности“ с финансовата подкрепа на Европейския корпус за солидарност, каза за БНР ръководителят на проекта Емилия Георгиева.

„С „Внуци под наем“ целта ни е да решим два наболели проблема в нашето общество, от една страна – грижата за възрастните хора, от друга страна –преодоляването на младежката безработица и по-специално тази при младежи със специални потребности.“

Проектът започна в средата на март и ще продължи шест месеца. Доброволците вече са преминали няколко обучителни модула за работа с възрастни хора, за преодоляване на културния шок и начина на съжителстване. „Една доброволческа служба е свързана с много предизвикателства и промяна на обичайното ежедневие за тези младежи“- посочва Емилия Георгиева. След като преминат първоначалната адаптация предстоят и реалните посещения в по-малките населени места в Община Мадан, където живеят основно възрастни хора. А срещите с тях ще се осъществяват със съдействието на местните кметове и кметски наместници.

„Те разполагат със списък на самотно живеещи възрастни хора, пожелали да се срещнат с нас. Ние организираме тази среща и ставаме свидетели на топлото родопското гостоприемство. След това всеки казва от каква помощ има нужда – да се прекопае градината, да се изчисти къщата, да се боядиса някоя стая, да се преместят мебели или купят лекарства. Ние набавяме необходимите материали и започваме да работим.“

Емилия Георгиева

Създават се истински приятелства докато се върши полезна работа, разказва Емилия. Като интересен аспект в проекта тя откроява и инициатива „На мегдана“, в която младите учат възрастните хора да работят със социалните мрежи. Така свободното общуване от миналото, което се е случвало „на мегдана“ да продължи и виртуално в духа на новото време. „Много е забавно и полезно“ – категорична е тя. Доброволците често пъти търсят съветите и мнение на хората, на които помагат и така те получават усещането, че са полезни и все още значими. „Нашите доброволци наистина зaмecтват дo извecтнa cтeпeн липcвaщитe внyци на тези хора“, казва председателят на Сдружение „Деца със специални потребности“ .

Опитът до момента пък показва категорично, че обществено полезният труд и общуването с възрастните предизвикват съзряване у всеки един от участниците в проекта.
Тази година са включени и двама младежи със специални потребности, безработни, които са завършили образованието си. Айше Гюл от Турция пък е избрала да участва в програмата, за да изпълни една своя мечта- да бъде доброволка в страна от региона. „Първата ми възможност беше България и така дойдох тук. Това е дългосрочен ангажимент, затова съм наясно с отговорността“ – заявява младото момиче. Други участват за пореден път в проекта, като например Ивайло Синапов, който е категоричен, че тази дейност го кара да разбира по-добре себе си и да иска да се усъвършенства.

„Както и в работата ми на илюзионист, най-голямото нещо, което получавам е усмивката на възрастните хора, на които помагаме. Това за мен е истинско удоволствие и ми дава смисъл да продължа.“

А голямата цел на проекта, категорична е Емилия Георгиева, е да се създадат по-задълбочени и трайни връзки между хората, които евентуално да продължат и след неговия край.

Репортаж на Радостина Чернокова

Редактор: Весела Кръстева

Снимки: Facebook/GrandchildrenForRent, Радостина Чернокова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25