Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Фокус Украйна“ в пролетното издание на фестивала „Master of Art“

Снимка: Master of Art Film Festival

Четири българска града посрещат най-доброто документално световно кино за изкуства от последните години – София, Пловдив, Варна и Стара Загора са домакините на 7-то пролетно издание на филмовия фестивал „Master of Art“. Официалната програма започна на 7 април с прожекция на американския документален филм “Кърт Вонегът- неподвластен на времето“ на режисьора Робърт Уайди, сниман в продължение на 39 години и показан за първи път през 2021 г..

„Последните години показаха, че нито епидемии, нито войни могат да спрат хората на изкуството да творят“, казва директорът на фестивала Найо Тицин. В знак на съпричастност и подкрепа с украинския народ е специалната програма с украински филми – „Фокус Украйна“. Включени са четири документални заглавия, които представят украинската култура и изкуство. Това са „Мечтание по миналото: Старинна музика в Украйна“ (САЩ, 2011, реж. Олег Тимофеев и Сабинe Гьолц) - филм за националните музикални традиции и грижите на хората към тях. „Рози: Филм-Кабаре“ (Украйна, 2021, реж. Ирена Стеценко), „Приказки за конче- играчка“ (Украйна-Естония, 2021, реж. Уляна Осовска и Денис Страшни) и „Безкрайността поред Флориан“ (Украйна, 2022, реж. Олексий Радински). За първи път във филмотечно кино „Одеон“ в София ще бъде представена тематичната програма „Италиански ренесанс“. Между 11 и 15 април ще бъдат прожектирани филми, посветени на гениите Микеланджело, Рафаело, Тинторето, Леонардо и братя Карачи.

Сред акцентите в българската програма на фестивала е филмът „Воев“ на режисьора Биляна Кирилова.

Ще  видим също “Заветът на Борис Христов“ (реж. Борис Славчев) и „Дебелянов и Ангелите“ на режисьора Десислава Шишманова, в който за първи път e показано мястото на гибелта на Димчо Дебелянов през 1916 г. на територията на днешна Гърция.

Фестивалът продължава до 30 април в София, 21 април в Пловдив и 28 април Варна. 

Още от категорията

Снимка: Facebook /@Raina.Kabaivanska.school

Документален филм разказва за оперната прима Райна Кабаиванска и нейната школа в София

На световноизвестната дива Райна Кабаиванска е посветен новият документален филм La Scuola Kabaivanska ("Школата Кабаиванска"). След премиерата в София на 24 май, сега лентата ще има представяне и в Рим, на което ще присъства лично оперната звезда...

публикувано на 25.06.22 в 08:45

Фестивалът “Опера в парка” ще представи спектакли за деца

Тринайсетият летен фестивал “Опера в парка” ще бъде открит тази вечер с “Вълшебната флейта” от Моцарт в изпълнение на трупата на Софийската опера. Спектаклите ще се играят под открито небе в зелените пространства на Военната академия “Г.С. Раковски” в..

публикувано на 25.06.22 в 08:15

Писателката Здравка Евтимова получи престижна румънска награда

Здравка Евтимова е носител на наградата за проза на Международната академия "Михай Еминеску" 2022, съобщиха от П.Е.Н. център България. Отличието се дава на българската писателка "за творческото използване на езика в нейната проза и..

публикувано на 24.06.22 в 10:16