Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен е на посещение в страната ни

Снимка: архив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е в България, за да потвърди подкрепата на своята институция за Плана за възстановяване и устойчивост.

“Планът е на обща стойност над 13 млрд. лв., националното съфинансиране е над 2 млрд. лв.”, съобщи финансовият министър Асен Василев. Предвижда се страната ни да намали въглеродните си емисии без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн, както и осъществяване на проучвания за геотермална енергия, изграждане на фотоволтаични паркове за отоплениеи на STEM центрове в училищата, програми за социално включване, закупуване на медицински хеликоптери.

Урсула фон дер Лайен ще се срещне с премиера Кирил Петков, министри и представители на партиите в управляващата коалиция. Тя ще посети и Софийския университет “Св. Кл. Охридски", където ще се запознае с проекти на иновативни компании.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35