Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задействан е българският План за възстановяване и устойчивост

Снимка: БГНЕС

Еврокомисията дава зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това е изключителен план, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на пресконференция в София с премиера Кирил Петков.

Почти 60 % от плана подкрепя зеления преход. Това е важно, защото имаме нужда България да е заедно с нас по пътя към климатичен неутралитет, каза фон дер Лайен. По думите ѝ българският план отговаря на сериозни изисквания, съчетава реформи и справяне със структурните предизвикателства, подкрепя най-уязвимите групи и включва широки антикорупционни мерки.

Премиерът Петков отчете, че планът за над 6 млрд. евро или 10 % от българската икономика, наистина ще финансира промяната в България. 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14