Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеното яйце – символ на Възкресението

Снимка: БГНЕС

По традиция на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Както знаем, първото винаги трябва да е червено – според богословите този цвят е символ на Христовите мъки на кръста и Христовото Възкресение.

Някои от песнопенията, които звучат в българските православни храмове на Велики четвъртък, се изпълняват само на този ден. Сред тях е „Разбойника благоразумнаго”, посветено на разбойника, разпнат заедно с Христос и покаял се за своите грехове. Виждайки истинското му покаяние, Божият син казва: „Днес ти ще бъдеш с мен в Рая”.

Песнопението „Разбойника благоразумнаго“, чиято музика е написана от Петър Динев, е особено популярно в изпълнението на великия български бас Борис Христов и хора при храм „Св. Александър Невски“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Да избягам" отваря вратата към новия албум на Михаела Маринова

Михаела Маринова, която е сред най-успешно реализиращите се млади български изпълнители, издаде нов албум. Тя представи колекцията от десет песни с турне в най-големите градове на България. Заглавието на албума "Черна пеперуда" говори за..

публикувано на 12.10.24 в 10:15
Кирил Маричков

Отиде си "щурецът" Кирил Маричков

Почина българският певец, китарист и композитор Кирил Маричков. Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци, където рок музикантът е трябвало да има концерт с "Фондацията", съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Рок пътят на..

публикувано на 11.10.24 в 20:12

"Крадец на мечти"

Музиката на DARA е пъстра като самата нея - доказва го най-новият ѝ сингъл "Крадец на мечти". В него младата певица води откровен диалог с вътрешния си критик - онзи глас, който често ни руши и разколебава, но в същото време без милост ни тласка към..

публикувано на 11.10.24 в 10:15