Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС ще отпусне на Украйна още половин милиард евро за оръжия

Общото събрание на ООН гласува с 93 гласа за отстраняването на Русия от Съвета по правата на човека заради нахлуването в Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на 8 април ще посети Киев, за да покаже по думите й „непоколебимата подкрепа” на Европа за Украйна. ЕС наложи ембарго върху вноса на въглища от Русия и забрани достъпа на руски кораби до пристанищата на съюза. Това са само първите две мерки от петия пакет санкции срещу Москва. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел подкрепи предложението за отпускане на нови 500 млн. евро за въоръжаване на Украйна. „След като бъде бързо одобрено, това ще доведе до 1,5 млрд. евро с вече предоставената от ЕС подкрепа за военно оборудване за Украйна”, написа Мишел в Туитър.

Общото събрание на ООН временно отстрани Русия от Съвета на ООН по правата на човека като наказание за нахлуването в Украйна. От 193 членове на асамблеята 93 гласуваха в подкрепа на отстраняването, 24 гласуваха против, а 58 се въздържаха, като това е едва второто в историята отстраняване на държава от съвета след Либия през 2011 г. 

Лидерите на най-големите икономики от Г-7 се споразумяха да наложат нови санкции над ключови сектори на руската икономика, включително в енергетиката. Конгресът на САЩ одобри прекратяването на обичайните търговски отношения с Москва и Минск. Белият дом има право да налага специални мита върху всички стоки от Русия и Беларус. 

Financial Times съобщи, че един от най-големите производители на алуминий в света „Русал” е първата руска компания, която призовава за разследване на предполагаемите военни престъпления в Украйна. Компанията е призовала също за "скорошно мирно разрешаване на конфликта".

„Надяваме се, че в близките дни, в обозримо бъдеще, тази операция или ще постигне целите си, или ще я завършим чрез преговори между руската и украинската делегации”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за британския телевизионен канал Sky News.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40