Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна получи предложение за ускорено влизане в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Русия е заплашена от разпадане поради все по-тежките санкции, докато Украйна има европейско бъдеще”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при посещението си в Киев заедно с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. На пресконференция заедно с президента Володимир Зеленски тя предостави въпросник, който е стъпка към получаването на статут на кандидат-член на ЕС. “Сигурна съм, че ще ви отнеме не години, както обикновено, а седмици, ако работим заедно”, добави фон дер Лайен, а отговорът на Зеленски беше: “Ще бъдем готови с отговорите за една седмица.”

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че е шокиран след посещението в Буча. “„Има две думи, с които може да се опише случващото се в Украйна -  едната е „провал“ на руската армия, която не успя да пречупи куража ви, а другата дума е „ужас“ на цивилните, застрашени да бъдат атакувани и убити”, заяви той. По думите му, над 7 млн. евро са отпуснати за събиране на доказателства за военни престъпления пред Международния наказателен съд.

Украйна поиска още оръжия и още по-тежки санкции срещу Русия, след като обвини руските сили за ракетната атака, която уби 52 души на гара в източния град Каматорск, пълна с жени, деца и възрастни, бягащи от войната. „ Очакваме твърд глобален отговор на военните престъпления. Точно както клането в Буча и много други руски военни престъпления, ракетният удар в Краматорск трябва да бъде част от обвиненията на трибунал, който неизменно ще има“, заяви в нощното си обръщение Володимир Зеленски.

Президентът Джо Байдън обвини Русия, че е отговорна за нападението с крилати ракети срещу жп гарата на Краматорск. Москва определи случилото се като “украинска провокация”, тъй като не разполага с типа ракети, използвани при нападението. Съединените щати ще окажат подкрепа в разследването на ракетната атака срещу Краматорск.

Олигарсите Олег Дерипаска, Борис Ротенберг, Моше Кантор, както и дъщерите на руския президент Мария Воронцова и Екатерина Тихонова фигурират в петия санкционен пакет на ЕС срещу Русия. 217 нови лица и 18 фирми са добавени към общия списък от санкции. В него са включени също концернът „Калашников“ и банките ВТБ, „Откритие“, „Новиковмбанк“ и „Совсомбанк“. Освен забраната за внос на въглища от Русия в размер на 4 млрд. евро годишно, пакетът включва забрана за достъп до пристанищата в ЕС на кораби, регистрирани под руски флаг, както и за износ в размер на 10 млрд. евро в други уязвими сектори и за внос на дървесина, цимент, алкохол. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34