Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Киев призова чуждите моряци от Мариупол да се евакуират под украински контрол

Людмила Денисова
Снимка: Facebook/@Людмила Денісова

От няколко дни руските сили в Мариупол обстрелват чуждестранните цивилни кораби в пристанището и се опитват да вземат моряците за заложници, съобщи пълномощничката на украинската Върховна Рада по правата на човека Людмила Денисова. Те призовават екипажите, сред които има много чужденци, предимно от Турция и България, заедно с хранителните си припаси да се евакуират през руските позиции. Денисова поиска консулствата на чуждите държави, чиито граждани са на корабите, да помогнат да се осъществи тяхната евакуация под украински контрол, предаде агенция УНИАН.
От българското външно министерство съобщиха, че на 11 април българските моряци в Мариупол са съобщили, че са добре.
На 11 април ще се проведат преговори между руския президент Владимир Путин и австрийския канцлер Карл Нехамер, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Два дни по-рано, на 9 април, австрийският канцлер преговаря в Киев с украинския президент Володимир Зеленски. Това е първото посещение на лидер от ЕС в Москва след началото на войната.
Ако Русия завоюва Донбас, това няма да смири украинския народ и мирен договор няма да бъде подписан, а войната ще продължи, заяви съветникът на украинския президент Алексей Арестович.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20