Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

За САЩ България е силен съюзник в НАТО

Посланик Херо Мустафа
Снимка: Facebook /@U.S. Embassy Sofia

„На фона на тази непровокирана война в Украйна разбираме, че България е много силен съюзник в НАТО и продължаваме да координираме заедно по много въпроси, свързани с общата сигурност, заявява в интервю за в-к „Труд“ посланикът на САЩ в София Херо Мустафа. – Става въпрос за много различни аспекти – изграждането на отбранителен капацитет, подсилване на българските военноморски сили. По въпроса за изтребителите F-16 продължаваме да работим България да е готова технически да ги приеме.
 
„Чест е за мен да Ви кажа, че първият български пилот на F-16 премина успешно целия курс на квалификация в САЩ“, допълни Мустафа. Дипломатът подчертава, че е суверенен въпрос на България да реши, каква помощ, включително и военна ще изпрати на Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25

Служебният премиер отговаря на въпроси на граждани

На въпрос на граждани, защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожара в с. Воден във фургони , премиерът отговори на живо във "Фейсбук": "Не бих правил такова противопоставяне. Знаете, че украинските бежанци са бежанци от война...

публикувано на 23.07.24 в 12:16

Българският отбор се представи достойно на Международна олимпиада по математика

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 г. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала..

публикувано на 23.07.24 в 12:00