Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката

По следите на изгубените килими с лика на първия космонавт Юрий Гагарин

Снимки: Facebook/RetroPanagyurishte

Годината е 1961. Само месец след полета си в Космоса Юрий Гагарин пристига в България, където посещава редица градове. В два от тях – Панагюрище и Пловдив, космонавтът получава удивителни за онова време, приказно красиви подаръци – ръчно изтъкани килими с неговия образ.

През 60-те години на ХХ век в Панагюрище работят две предприятия. Едното от тях, тогавашната ТПК „Персийски килим“ изработва за високия гост голям, около 2 х 3 метра, килим.

„Нашият директор ни събра и каза: „Нека изработим килим за Юрий Гагарин“ – спомня си Василка Петкова-Баирова, тогава член на управителния съвет на кооперацията. – Ние прежда си имахме, модели имахме, работнички също и се съгласихме да го направим. Идваха от цяла България да видят как работим този килим, какво представлява. Много хубав се получи.“

Цветната хартиена схема, по която след това се тъче, разработва чертожничката Лушка Немигенчева. Запазена е само една, черно-бяла снимка на готовия килим. В центъра е Юрий Гагарин във военна униформа, с вдигната за поздрав ръка, прегърнал букет ароматни български рози. От едната му страна стои момиче с пионерска униформа, а от другата – усмихната жена с българска носия.

Панагюрци пред един от уникалните килими, изработен за Юрий Гагарин при посещението му в България през 1961 г.

Килимът е завършен за около месец, а в направата му се включват най-добрите работнички в предприятието. Сред тях е и Паца Стоянова-Якимова.

„Баба ми тогава е била на 38 години – разказва внучката Диана Георгиева. – Най-малко 15 жени са работили върху този килим. Понеже всичко е било ръчно, много уморително за очите и за ръцете, са се редували на смени от рано сутрин до много късно вечер.“

4-годишната Паца Стоянова-Якимова в килимарския цех в Панагюрище и като девойка (първата отляво)

За изработката на килима всички работнички получават отличие лично от собственика на „Персийски килим“.

„За това, че е бил изработен в определения срок, били наградени с ръчен часовник. По време оно е било много голямо нещо. Трудът им е бил нископлатен, но когато са изработвали такива поръчкови килими, са им правили подаръци. Баба ми е запомнила, че това е бил най-големият подарък, който е получавала през живота си“ – споделя Диана Георгиева.

По-нататъшната съдба на този килим не е известна. Василка Петкова-Баирова не си спомня работничките да са го подарявали лично на Гагарин. „Дали му е поднесен, кога, дали тук, дали в София – хич не знам“,  - казва тя.

Килимарки от ТПК Персийски килим - Панагюрище, през 60-те г. на ХХ век

Оказва се обаче, че панагюрските майсторки изработват още един килим с лика на космонавта. Вероятно това е станало в  цеховете в някое от панагюрските села. На него Юрий Гагарин е със скафандър, а самият килим е изпратен във Вашингтон. Как точно е изглеждал остава загадка, защото през 1992-93 г. архивът на предприятието е унищожен.

„Много малко хора го знаят и навремето не е давана гласност. Информацията за поръчковите килими, които са изнасяни за Америка, е била в политическо затъмнение“ – обяснява причината Диана Георгиева.

Изгубени са следите и на трети килим, този път излязъл изпод ръцете на пловдивските майсторки. Научавайки, че Юрий Гагарин ще посети града, ръководството на ТПК "Персийски килим" – Пловдив решава да изработи за тържествения ден малко персийско килимче с образа на първия космонавт. В работа се включват най-добрите тъкачки, които работят на 3-4 смени по 4 часа всяка, без прекъсване. На старите, вече покойни майсторки, е помагала и сръчната 19-годишна тогава Иванка Кочева.

Иванка Кочева (на преден план) в цеха и с колежки (първата отляво) от ТПК Персийски килим - Пловдив

„Майка ми не си спомня точно за колко време е направен килимът, но е трябвало да реагират много бързо. Затова са ангажирали най-пъргавите работнички, които да го направят за максимално кратко време, защото е бил труден за работа“ – разказва Пламен Кочев, синът на Иванка Кочева.

Така красивият килим е готов само за около 24 часа. Схемата е разработена от главния художник на предприятието Иван Коларов, който е работил по фотография на космонавта.

„Килимът е бил приблизително 80 на 80 см, от най-фината вълна. Гагарин е бил изобразен на някакъв фон, без орнаменти около лика му, с обичайната военна униформа, с фуражката, а не с космонавтския си костюм – предава ни думите на майка си Пламен Кочев. – Казват, че Юрий Гагарин е бил впечатлен от този подарък най-силно.“

От този момент всяка по-нататъшна информация за килима остава в сферата на предположенията. Не е стигнала до нас и снимка на пловдивското произведение на изкуството.

„Не се знае каква е съдбата му, сигурно са го взели в общия кюп с подаръци. Гагарин е разполагал с всички тези подаръци, но може и въобще да не са му ги оставили. Днес този пловдивски килим вероятно е сред експонатите на някой музей на Юрий Гагарин в Русия“ – смята Пламен Кочев.

Снимки: Facebook/RetroPanagyurishte, Диана Георгиева, Пламен Кочев

Още от категорията

България е притегателен център за контрабандистите на упойващи вещества в началото на ХХ век

От 1988 г. България отбелязва 26 юни като Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Има обаче период в историята ни, в който държавата дори насърчава населението да произвежда опиати ...

публикувано на 26.06.22 в 07:05

Почитаме българските светци

Православната ни църква днес чества празника “Неделя на всички български светии”, който се отбелязва на втората неделя след Петдесетница. На този ден българският народ отдава почит към историческите личности, живели по нашите земи и канонизирани за..

публикувано на 26.06.22 в 06:00
Българска Патриаршия

Българската патриаршия има резерви към името "Охридска архиепископия" в Северна Македония

Светият синод на Българската православна църква реши да вдигане каноничната схизма над Православната църква на Скопие. Това се случи след като бяха разгледани писма на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий за каноническия статут на..

публикувано на 22.06.22 в 12:59