Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процедурата по отстраняването на главния прокурор се отложи

Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет отложи за 4 май разглеждането по същество на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, съобщи БТА. Причина за отлагането са нередности, които министърът на правосъдието Надежда Йорданова трябва да отстрани в 7-дневен срок. Пред медиите правосъдният министър Надежда Йорданова поясни, че в предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов не са изложени конкретните обстоятелства, за които се твърди, че уронват престижа на съдебната власт.

Преди заседанието министър Йорданова коментира, че е крайно време България „да получи главен прокурор, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората без да ги нарушава, и не се прикрива зад полицейско насилие". От своя страна Иван Гешев отново посочи, че твърденията на правосъдния министър са неверни и уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Галин Цоков

Зрелостниците през 2024 г. показаха рекордни резултати на изпита по български

Най-високият резултат, отчитан досега на матурата по български език и литература е постигнат през 2024 г. – 58,48 е средният брой получени точки.  Добър 4.32 е средният успех на зрелостниците, а миналата година е бил 3.93. Той е с няколко..

публикувано на 07.06.24 в 15:40

Ново измерване съкрати 8 кв. км. от територията на България

Територията на България за 2 години намаля минимално, сочи Националният статистически институт (НСИ). Към 31 декември 2023 г. територията на страната, изчислена от НСИ на базата на цифрови модели на кадастралната карта е 110 996,76 кв. км. През..

публикувано на 07.06.24 в 15:35

Резултатът от вота на 9 юни ще се реши в последните два дни

40,2 % от имащите право на глас са готови на 9 юни да отидат до урните. 3,5% са заявили, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. За изборите за Европарламент са готови да гласуват 37,7% от имащите право, а 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване..

публикувано на 07.06.24 в 09:42