Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Благотворителен пикник „Великден заедно“ в подкрепа на бежанците от Украйна

„Да покажем на тези хора, че са добре дошли тук и да бъдем заедно“ – призовават организаторите

На 16 април, Лазарова събота, на голямата поляна в Южния парк в столицата ще се проведе благотворителен пикник в подкрепа на украинските бежанци в България под надслов „Великден заедно/Великдень разом“.

„Това е събитие, с което искаме да демонстрираме нашата гостоприемност към хората, напуснали своята държава заради войната в Украйна“, каза за Радио България един от организаторите Влади Герасимов. А тези хора са вече близо 4 милиона души, над 80 хиляди от които са в България, много от тях в София. За всички потърсили спасение от военните действия предстоящият Великден ще бъде различен, труден, изпълнен с болката от спомените. Затова задача на всеки един от нас е да възкресим надеждата им за по-добро утре. Кой както и с каквото може. В тази посока са и усилията на младите българи, застанали зад инициативата „Великден заедно“.

„С нас преди три седмици се свърза едно момче, което има рекламна агенция в Киев – Владислав Димитров се казва. Срещнахме се, за да ни разкаже каква е истинската ситуацията там и как ние, като специалисти, които организират градски събития, можем да помогнем на него и тази общност в София. Бяхме работили преди това по идея как може да празнуваме Великден с арт инсталация в градска среда, която заради войната в Украйна отменихме. След разговора с Владислав веднага решихме, че може да обединим усилия и да превърнем въпросната идея в нещо смислено и с добра кауза“ – разказва Влади Герасимов.

Конкретно събитието ще представлява един артистичен празник на открито. На голямата поляна ще бъде разположена арт инсталация от шест големи, близо двуметрови яйца, изрисувани от български и украински артисти. Самите яйца ще бъдат декорирани в дните преди събитието в център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Едно от яйцата ще има и специална мисия — то е превърнато в касичка за набиране на дарения за бежанците от Украйна в България, в която всеки посетител на събитието в събота ще може да остави своята лепта за каузата.

„Искаме всички, дошли на пикника да усетят вибрацията на артиста чрез тези яйца. Посланието, което отправяме е „Мир и единение“ – казва Герасимов. Той признава, че първоначалната идея е била да поканят само творци от Украйна, но заради сложната ситуация в момента я реализират само с двама от тях – Paul Romaniuk-PASHA (Украйна) и Vicky Knysh- Minushka.

Paul Romaniuk-PASHA и Vicky Knysh-Minushka

„Честно казано думите, които колегата ни Владислав Димитров използва бяха – „нека да направим един пикник, на който да седнем на полята и да сме всички заедно“. От там тръгна всичко. Ние кръстихме събитието „Великден заедно“ и тази заедност е много важно да я покажем на украинците. Те да усетят, че са добре дошли тук. От самото начало на войната, виждайки как пристигат на вълни, много активни хора от нашите среди се опитват всячески да помагат. Това е нашият начин. Всяко едно яйце от инсталацията може да бъде откупено от голяма компания и така тя ще дари средства за кампанията в подкрепа на Украйна. Вече имаме един партньор, който е заявил желание да направи откупка. Яйцето-касичка също ще бъде достъпно за всеки, които има желание да направи дарение.“

Всички събрани средства в кампанията ще бъдат предоставени за хуманитарна помощ на бежанците в България към СУОБ „Мати Україна“, уточнява Влади Герасимов. А за доброто настроение на присъстващите е организирана и сцена, на която ще излязат български музиканти сред които Белослава, Свилен Ноев от Остава, Елена Сиракова, Мила Роберт. Разкази ще прочетат колегата ни Камен Алипиев-Кедъра и писателката Цветелина Цветкова.

„Общо взето сме събрали всичко необходимо, за да се получи истински приятен пикник, както сме го нарекли, и всеки който иска да подкрепи каузата, да види тези яйца или просто да послуша музика е добре дошъл от 11 до 17 часа“ – казва Влади, с надеждата необяснимите за него, нехуманни и неадекватни на съвремието ни събития да приключат съвсем скоро.


Снимки: Facebook/toplocentralata, vladi.gerasimov, Paul Romaniuk-PASHA и Vicky Knysh-Minushka

Още от категорията

Българският кораб “Рожен” превози украинско зърно до Равена

Товарният кораб "Рожен", контролиран от компанията "Параходство Български морски флот” и плаващ под малтийски флаг, акостира в италианското пристанище на Равена. На 5 август той потегли от украинското пристанище Черноморск с 15 хил. тона царевица...

публикувано на 13.08.22 в 16:28

Пет вековни дървета в парк "Странджа" ще получат статут на защитени

Нови пет вековни дървета на територията на природен парк „Странджа” предстои да бъдат обявени за защитени. Те се намират на територията на община Царево, съобщиха от управата на резервата. Три са от вида Странджански дъб (Лъжник) (Quercus..

публикувано на 13.08.22 в 10:25

Десет жертви на коронавируса, 1024 новозаразени

През последното денонощие са установени 1024 случаи на коронавирус от направените 5030 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 20,5% от пробите са дали положителен резултат. 69% от новозаразените не са ваксинирани. Най-много нови..

публикувано на 13.08.22 в 09:27