Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постоянната експозиция на Градската галерия в Пловдив отново отваря врати

Четири години продължи реновирането на най-големия извънстоличен музей за изобразително изкуство в България

Снимка: Градска Художествена Галерия - Пловдив

Градска художествена галерия на Пловдив включва пет експозиционни къщи, разположени на различни места в Стария град. Най-старата и голяма сред тях е сградата на някогашната Областна девическа гимназия на ул. Съборна, която съхранява т.нар. Постоянна експозиция на галерията. Проектирана е през 1881 г. от прочутия чешки архитект Йосиф Шнитер, който участва в Руско-турската война през 1877-1878 година, след която се установява в Пловдив. От 1886 г. той заема длъжността на градски инженер, като остава на този пост до смъртта си през 1914.

“Това е човекът, който най-много е допринесъл за облика на Пловдив днес”- казва настоящият директор на Художествената галерия Красимир Линков. Преди четири години по решение на Общинския съвет започва най-голямата и мащабна реставрация на сградата. Проектът е възложен на архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов, а от общинския бюджет са заделени  близо 1 382 000 лв.. Допълнително 500 000 лв. са отделени за цялостното преустройство на дворното пространство около самата къща, към която е присъединен друг общински имот, с което за първи път се осигурява и автомобилен достъп до мястото, обяснява архитект Петко Костадинов пред БНР. Лично той работи по проекта за реновиране на мястото от 2014 г. и днес признава, че това е била най-трудната за техническо изпълнение професионална задача в 45-годишната му практика на архитект. “Това е едно велико строително произведение на 140 години, създадено от голям архитект и нашата основна задача беше в максимална степен да запазим автентичността й с всички детайли”- казва арх. Костадинов.

Истинско предизвикателство за екипа му е било дворното място, което е изцяло ново като решение. То е изградено така, че да се превърне във фон, който разкрива в максимална степен прелестта на сградата. “Пространството е един площад, на който вече се събират много млади хора и вярвам, че ще стане притегателно място за Пловдив”, казва архитектът.

Другото достойнство на проекта е, че след обновяването на сградата изложбеното пространство на галерията се е удвоило.

От днес в просторните зали са изложени в пълния си блясък 300-те произведения от постоянната колекция на галерията. Те представят най-доброто от българското изобразително изкуство от епохата на Възраждането до наши дни. 

За най-малките е обособена специална зала на първия етаж, в която ще се организират образователни занимания в областта на изобразителното изкуство. Изграден е и достъп за хора с увреждания, което в Стария град все още е изключение, а не практика. 

Новост е и изготвеният видео-пътеводител, който ще показва на посетители различни произведения на представените художници, които се намират в други галерии из страната, включително и на други места в Пловдив. “Така ще разширим погледа не само върху отделните художници и изобразителното изкуството като цяло, но върху мястото на българското изкуство в Европа”- казва Красимир Линков. Следващата стъпка е да бъдат показани тенденциите в България през годините и те да бъдат съпоставени със събитията по същото време в Европа.

“На фона на всичко това много по-ясно може да се отчете какъв е българският принос в световното изобразително изкуство”- уточнява директорът на Градската художествена галерия в Пловдив. И с гордост казва, че от днес отваря отново врати една съвременна галерия, която отговаря на всички съвременни стандарти.

Текст: Весела Кръстева /по репортаж на Веселина Пеева, БНР-Пловдив/

Снимки: Градска Художествена Галерия - Пловдив, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25