Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великденските празници са подходящо време за пътуване, а в условията на върлуваща Covid епидемия е важно да знаем какви са изискванията към чуждестранните туристи в държавата, за която сме тръгнали. Вижте кои европейски страни все още изискват бустерна доза ваксина и друга актуална информация относно условията за пътуване:

Австрия изисква пътуващите да са ваксинирани срещу Covid-19 преди не повече от 270 дни, както и да предоставят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуване. Същото важи и за преболедувалите. Бустерната инжекция освобождава от тест. Деца под 12 години също са освободени от представяне на доказателство за ваксинация или отрицателен тест. В Австрия все още изискват доказателство за ваксинация или преболедуване при посещение на хотели, ресторанти, културни институции и други обществени обекти.

Хърватия изисква бустерна доза за всеки, който е ваксиниран преди повече от 270 дни. Неваксинираните пътници могат да влязат в страната с отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пристигането, отрицателен бърз антигенен тест, направен в рамките на 24 часа преди пристигането, или доказателство за преболедуване, случило се в рамките на 180 дни преди пътуването. От всички туристи се изисква и доказателство за резервацията им в страната.

Израел: При пътуване до страната също е необходимо да имате поставена бустерна доза ваксина, ако от края на ваксинационния цикъл са минали 180 дни. За всички имунизирани туристи важи изискването да представят отрицателен PCR или антигенен тест, както и да бъдат тествани, когато пристигнат на територията на Израел.

Нидерландия: Властите там изискват отрицателен PCR или антигенен тест, както и бустерна доза ваксина за туристи, чийто ваксинационен цикъл е завършен преди повече от 270 дни. Пътуващите, които вече са си поставили бустерна доза, са освободени и от карантина при пристигането си в страната.

Франция: Бустерна доза за всички пълнолетни граждани пътуващи за Франция се изисква ако пълният ваксинационен курс е завършен преди повече от 9 месеца. Друго изискване е отрицателният PCR или антигенен тест при влизане в страната, както и цифров сертификат за достъп до ресторанти, кафенета и транспорт за пътуване на дълги разстояния.

Испания: За да влязат в страната туристите пътници трябва да покажат доказателства за пълен ваксинационен цикъл или поставена бустерна доза, ако са изминали повече от 270 дни от последната доза. Пътуващите също така трябва да попълнят здравен формуляр.

Гърция облекчава редица ограничения срещу Covid-19 на територията на страната.Сертификатът за ваксинация няма да е необходим за влизане в заведения за обществено хранене, магазини за хранителни стоки и други обекти в периода от 1 май до 31 август. За същия период важи и отпадането на  всички ограничения за броя на хората в ресторанти, кафенета, кина, стадиони и други обществени места. От 1 май пък отпада задължителното тестване на ученици и студенти в училищата и висшите учебни заведения, заяви министърът на здравеопазването Танос Плеврис. От 1 юни се очаква да бъде отменено и носенето на  маски на закрито.

От 1 май само неваксинираните работници ще трябва да се подлагат на бързи тестове веднъж седмично. Въведената по-рано глоба от 100 евро за неваксинирани граждани над 60-годишна възраст е отменена, считано от 15 април.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00