Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Битоля откриха български културен център

В Битоля откриха български Културен център "Иван Михайлов" Снимка: Пресцентър на президентството

Българският премиер Кирил Петков и външният министър Теодора Гнечовска се срещнаха с македонския външен министър Буяр Османи. Това стана след откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля. На откриването не е присъствал нито един представител на македонските власти, предаде БГНЕС.

Кирил Петков беше посрещнат с обидни скандирания "български фашисти", от крайно леви протестиращи и Битолския митрополит Петър.

Темата за Северна Македония не трябва да се използва за вътрешнополитически цели, коментира премиерът Петков, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и депутатите от управляващите партии и опозицията откриха центъра.

Президентът Илияна Йтова разговаря с българския журналист от Северна Македония Владимир Перев

"Всички български институции са представени, всички политически партии. Това е жива картина на националния консенсус по отношение на нашата позиция за еврочленството на Северна Македония", подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова и добави, че България не е променила позицията си за диалога със Скопие и е важно македонските власти да изпълнят поетите ангажименти.

"Важно е за нас да знаем, че ние не сме изоставени, че някой е дошъл тук да не види, да питам как сме. Да каже, че поне гражданските и националните ни права ще бъдат защитени", каза македонският журналист и българин Владо Перев.
Снимки: Пресцентър на президентството

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30