Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украинският външен министър е на посещение в България

Дмитро Кулеба в щабквартирата на НАТО в Брюксел, април 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС-архив

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е в София и ще се срещне на 19 април с премиера Кирил Петков и членове на правителството. Кулеба е пристигнал в България с кола от Румъния. През нощта украинският президент Володимир Зеленски съобщи в Туитър, че е обсъдил с българския премиер проблемите с корабоплаването в Черно море. Това е поредният разговор между двамата, Петков отново е потвърдил подкрепата за Украйна. Зеленски благодари в съобщението за приема на украински бежанци в България и за българската подкрепа за еврочленството на Украйна.

Руската армия започна своето настъпление в Луганска и Донецка област. Според Пентагона на територията на Украйна са разположени 76 батальонно-тактически групи, а в резерв на руска територия са още 22. Съветникът на украинския президент Алексей Арестович, заяви, че в първата вълна на руското настъпление участват около 40 000 руски военни.

Френският президент Еманюел Макрон и президентът на САЩ Джо Байдън ще проведат среща с лидерите на Германия, Великобритания, Канада, Италия, Полша, и Румъния. Във форума ще участват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Те ще обсъдят новата руска офанзива в Донбас, съобщава френският телевизионен канал BFMTV, като се позовава на източници в Елисейския дворец.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45