Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Русева: Събитията в Украйна ни вълнуват, виждам солидарност навсякъде

Младежи от България и Европа ще пресъздадат законодателния процес на институциите на ЕС

Млади хора от целия свят могат да се включат в проекта ʺМодел Европейски съюз София 2022ʺ

Снимка: Facebook/MEUSofia

Точно преди година ви представихме българския проект финалист за европейската младежка награда ʺКарл Великиʺ   ʺМодел Европейски съюз София 2021ʺ. Днес екипът от млади хора, които стоят зад него са във финалния му етап. Своеобразна кулминация на дългите месеци работа по проекта е международна конференция в София, която ще се проведе от 9 до 12 юни под формата на симулация на законодателния процес на институциите на Европейския съюз. В нея ще имат възможност да се включат близо 100 младежи от България и Европа, които ще обсъждат действащи европейски директиви и регламенти. Две са дискусионните теми – киберсигурност и младежки политики.

ʺВ контекста на Европейската година на младежта 2022, значението на събитието ни е още по-ключовоʺ, казва заместник-ръководителят на проекта 23-годишната Виктория Русева. Набирането на участници в Конференцията, която ще бъде присъствена, продължава до 24 април.

ʺВсеки един млад човек между 18 и 30 години, от европейска държава, а и не само, може да кандидатства за участие в проекта. Кандидатстването е онлайн, като формулярът може да се намери на нашите официални страници. Там са поместени и всички детайли на проекта, програмата на конференцията и ролите, които може всеки да избере да пресъздаде по време на Конференцията. Събитието ще се проведе изцяло на английски език – както официалната програма, така и социалната, която ще включва междукултурни вечери и различни прояви, чрез които ще представим България пред участницитеʺ – разказва за Радио България младата българка.

Тя е убедена, че цялостното събитие има потенциал да вдъхнови хора на всички възрасти да развиват своите идеи в името на по-доброто европейско бъдеще. Екипът на проекта ʺМодел Европейски съюз София 2022ʺ ще отбележи и датата 22 април – Денят на земята. ʺПроектът ни има ясно изразена позиция и фокус върху устойчивост, минимален отпадък и природосъобразностʺ – казва Виктория и уточнява:

Виктория Русева

ʺСамият проект е многообразен и свързан с различни инициативи. Нашата конференция ще се проведе изцяло без използването на хартия. По време на работата ни досега, която продължи повече от година, не е осъществен нито един самолетен полет, свързан с проекта. Целият екип работихме от дистанция, онлайн от най-различни точки на Европаʺ.

И когато говорим за Европа и промените, които настъпват няма как да подминем темата за войната в Украйна. Като студент във Виенския университет, Виктория Русева прекарва голяма част от времето си в австрийската столица и е категорична, че събитията от последните близо два месеца вълнуват младежите. ʺИ не може да бъде по друг начинʺ, казва тя.

ʺМладите хора са също толкова чувствителни, колкото всички останали, дори и повече. Тъй като аз уча политология, това което се случва е постоянна тема между нас и то не само в университета. Мога да кажа, че чувствителността ни не ни кара да се усещаме безсилни, напротив. Аз не съм била по-вдъхновена да направя нещо, да помогна на някого, да предизвикам промяна с действията си. Особено във Виена, всичко което виждам около мен ме обнадеждава, че всеки е способен да помогне. Виждам солидарност навсякъде и то не пасивна. Виждам хора, които с действията си помагат и подкрепят други хора в нужда. Говоря дори за малки жестове на граждани, които играят на топка или карти с украинските деца и така им дават възможност отново да бъдат деца. Това ми дава надежда на мен самата всеки денʺ, отбелязва Виктория.

И нека не забравяме, че Европа, собствената ни държава или просто мястото, което обитаваме зависи на първо място от нас самите. Промяната се крие в личните ни решения и действия, а младите са следващите, които ще поемат това послание като щафета. Или може би те ще я предадат на нас. Това ще разберем на Международната конференция на проекта ʺЕвропейски съюз София 2022ʺ през юни.

Снимки: личен архив, Facebook/MEUSofia


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава гасенето на пожарите в страната, критичната точка е Стара Загора

Периметърът от 12 км на големия пожар северно от Стара Загора е заграден, съобщи областният управител Методи Марков. Към момента има шест огнища. По обяд се очаква концентрация на техника, като в гасенето ще се включат два хеликоптера на армията...

публикувано на 16.07.24 в 08:29

Изложбата "Fake (f)or Real" представя любопитни факти около най-големите фалшификации в историята

Домът на европейската история – Брюксел гостува на Националния етнографски музей с пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Експозицията ще остане в София от 16 юли до 20 октомври, съобщава НЕМ. Изложбата, чието..

публикувано на 16.07.24 в 07:10

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05