Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години от рождението на композитора Веселин Стоянов

Снимка: архив

На 20 април се навършват 120 години от рождението на Веселин Стоянов един от видните представители на българската композиторска школа.

Роден e в Шумен – град с богати театрални, музикални и литературни традиции. Син е на Анастас Стоянов – музикален педагог и общественик, брат на проф. Андрей Стоянов, оставил огромна диря в българската клавирна школа. Завършва пиано в Музикалната академия в София, в класа на брат си и, както повечето български композитори по онова време, продължава образованието си в чужбина. Завършва пиано и композиция в Академията за музикално и драматично изкуство във Виена. Завръща се в България през 30-те години на м. в. и се включва активно в музикалния живот на столицата.

Веселин Стоянов е един от основателите на Дружеството на българските компонисти "Съвременна музика", създадено през 1933 г. Преподава и в НМА, от 1945 г. е професор по композиция и музикални форми, по-късно – декан на Теоретичния факултет и ректор в периода 1956-62 г. Преподава композиция до смъртта си през 1969 г. Заедно със своите съвременници от т.нар. "Второ поколение" – Владигеров, Стайнов, Пипков, Кутев, Големинов и др., допринася за създаването на силна национална школа. Веселин Стоянов оставя богато творческо наследство от произведения за симфоничен оркестър, инструментални концерти, опери, камерни и вокални творби и др. Сред неговите знакови опуси са комичната опера "Женско царство", четиричастната Гротескна сюита "Бай Ганьо", "Празнична увертюра", Симфония № 2 "Велики Преслав", Рапсодия за симфоничен оркестър. С голяма популярност се ползват трите му концерта за пиано, както и концертите за цигулка и виолончело.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ако се обадиш"

Двама млади и талантливи автори и изпълнители се събраха в хитов дует. Роби и Дара Екимова пишат заедно музиката и текста на "Ако се обадиш", аранжиментът е дело на Роби и Мартин Николов. За създаването на песента разказва Роби: "Една вечер изпратих..

публикувано на 25.07.24 в 10:15

"Двамата с теб"

Дом на културата "Средец" в София отбелязва своята 50-годишнина с поредица музикални събития под надслов "Остров на музиката". По този начин ДК "Средец" дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти в различни..

публикувано на 24.07.24 в 10:15

В Аксаково е създадена първата момичешка гайдарска група в България

В град Аксаково, област Варна, е създадена първата в България гайдарска група само от момичета. Това съобщи Никола Георгиев, ръководител на Гайдарска школа "Тракия", към която е сформиран съставът. Ивелина, Сияна, Сара, Калина, Цветелина и Виктория..

публикувано на 23.07.24 в 19:47