Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сърцето тържествува: Христос Воскресе!

Снимка: pixabay

"Тревицата поникна, лъх топъл се понесе

и всяка птичка викна: "Христос Воскресе!“…

Природата ликува, че празник чуден днес е.

Сърцето тържествува: "Христос Воскресе!"

Тези думи са написани от архимандрит Серафим Алексиев, а джаз певецът Васил Петров е създал музиката и аранжимента към тях. Той избра да публикува клипа към тази песен в навечерието на светлия празник.

"Вярата, както са казали още в дълбока древност, е най-силното оръжие – казва Васил Петров в интервю за Радио България. – Вярата би трябвало да осмисля живота на човека. След нея идва надеждата и накрая като еманация на всичко е любовта. На тези християнски добродетели са посветени и три фундаментални богословски труда на архимандрит Серафим – "Нашата вяра", "Нашата надежда", "Нашата любов", които съдържат подробно тълкувание на части от свещеното писание. Това беше първата ми среща с него, със стиховете му се запознах по-късно. Поезията му е много искрена и дълбока, съдържа една особена простота. Между другото, на български не се пее много лесно, но неговите стихове дават тази възможност. Той има таланта на Вазов – стиховете му звучат като готови музикални фрази. Имам няколко песни за Възкресението по текстове на архимандрит Серафим, но избрах да представя точно тази, защото за мен е най-съкровената, посланието ѝ е достъпно и за най-малките. Той прави паралел между Възкресението и всичко, което е негово отражение в този период – пролетта идва, дърветата се разлистват,природата ликува. Вярата, както казва свети апостол Павел е жива представа за онова, за което се надяваме и разкриване на онова що не се вижда", допълва известният и обичан джаз певец.

Васил Петров изпълнява песента в дует с младата и талантлива Валерия Стоянова, партиите на китара изпълнява Стойчо Стоянов. След Великденските празници (на 30.04), той ще изнесе концерт в Русе, заедно с Биг бенда на крайдунавския ни град, диригент Димчо Рубчев. Програмата се нарича "Историята на световния джаз" и е посветена на Международния ден на джаза и рождения ден на Васил Петров.


Снимки: БГНЕС, pixabay

Още от категорията

Дебют за Соня Йончева в Япония под диригентството на Найден Тодоров

Дебют на сцената на престижната зала "Бунка Кайкан" в Токио днес (2.07) има световноизвестното българско сопрано Соня Йончева . Оперни арии от Винченцо Белини, Джузепе Верди и Джакомо Пучини ще звучат под диригентството на маестро Найден Тодоров...

публикувано на 02.07.22 в 09:25
Людмил Крумов и The Small Bulgarian Folk Jazz Orchestra

"Културен сблъсък…" – емоционално музикално пътешествие от Дунава до Мисисипи

"Културен сблъсък – От Дунава до Мисисипи" (Cultural Collision - From Danube to Mississippi) е заглавието на новия албум, събрал 11 авторски пиеси на Людмил Крумов. Виртуозният китарист е и продуцент на този проект, в който участва The Small..

публикувано на 30.06.22 в 13:54
Снимка: предоставена от организаторите

Зорница Иларионова за концерта си с Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов

Плевенската филхармония отново гостува на софийска сцена, този път с концерт в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на 29 юни. Под диригентството на Йордан Камджалов ще прозвучат сюита "Жар птица" от Стравински и Концерт за..

публикувано на 29.06.22 в 10:44