Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

В навечерието на Възкресение Христово, Министерството на здравеопазването напомня, че въпреки края на извънредната епидемична обстановка, коронавирусът продължава да бъде заплаха за здравето ни.

Властите препоръчват самоизолация и консултация с лекар при оплаквания и симптоми, характерни за Covid-19. Трябва да бъдем особено внимателни при посещенията си при възрастни роднини, а също по възможност, да избягваме местата, на които се струпват много хора. Остава и препоръката да носим маски и да спазваме дистанция на обществените места – търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

Ако сте избрали празничните дни за да осъществите задгранично пътуване, добре е да бъдете запознати с противоепидемичните мерки в съответната държава. Ето и някои нововъведения:

Кипър изисква отрицателен PCR тест само от неваксинираните пристигащи в страната. Властите премахнаха изискването за представяне на Cyprus Flight Pass – кипърската версия на формуляра за локализация на пътници от 18 април.

В свое прессъобщение Министерството на туризма в Кипър съобщава, че категоризацията на държавите, която определя правилата за влизане на пътуващите в зависимост от държавата им на произход, е премахната. Това означава, че всички пътуващи, които са напълно ваксинирани, имат право да посетят Кипър.

За неваксинираните пътници остава условието да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен 72 часа преди пристигането или антигенен тест, направен не по-рано от 24 часа преди пътуването.

От 11 април отпадна и изискването за носене на маски на открито, а SafePass ще е необходим само за здравните работници, както и за хората, влизащи в здравни заведения, домове за стари хора, медицински и търговски центрове, музеи, обществени помещения или пазари и фестивали на открито.

Редица страни премахват ограниченията за пътуване и противоепидемичните мерки:

Във връзка с подобряването на ситуацията с Covid-19 и високите нива на ваксиниране, няколко държави от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство, вече премахнаха правилата си за влизане за всички пътуващи, включително и тези от трети страни.

Списъкът на страните от ЕС/ЕИП, които са оттеглили мерките си и сега позволяват влизане без ограничения на пътуващи извън ЕС, включва  Чехия, Дания, Унгария, Исландия, Ирландия, Латвия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения и Швеция. Пътуващите от страни извън ЕС понастоящем могат да влизат в 11-те гореспоменати държави от ЕС/ЕИП, независимо от техния ваксинационен статус. Това означава, че пътуващите извън ЕС не са длъжни да представят валиден Covid Pass – сертификат за ваксинация, възстановяване или тест – при достигане на една от тези страни. Всичко, което трябва да направят сега, е да притежават необходимите документи за пътуване, като валиден паспорт и виза, ако се изисква.

Освен че им е разрешено да влизат без ограничения в тези страни, пътуващите вече не трябва да се притесняват за вътрешните мерки срещу Covid-19, тъй като голяма част от държавите ги отмениха.

Изискването да притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или тест, за да могат да влязат в барове, кафенета, ресторанти, музеи, театри, търговски центрове и други големи събития също отпадна.

Нова Зеландия оповести, чеще отвори постепенно своите граници за чужденци. Това ще се случи на пет етапа до октомври 2022 година. Страната бе от малкото, които отчетоха най-ниски нива на смъртни случаи от Covid-19.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

Български студенти с 1-во място на най-голямото състезание по международно частно право

В конкуренцията на над 35 отбора от цял свят, тимът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" завоюва първо място на най-голямото състезание по международно частно право – "Pax Moot Court", провело се в периода 24-26 април 2024 г. в Любляна,..

публикувано на 08.05.24 в 16:14