Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В родопското село Момчиловци спазват светогорския обичай за Светли Вторник

Снимка: Радостина Чернокова, БНР

На третия ден на Възкресение Христово, когато православната църква отбелязва Светли вторник, в родопското село Момчиловци провеждат литийно шествие, известно сред местните хора като "Свети Летения". 

То е единствено по рода си за този регион на България и е въведено от атонския йеромонах Григорий, който идва в Момчиловци през 1837-38 година и основава първото килийно училище. Той разказал на миряните как в Света Гора на този ден правят литийно шествие около манастирите и повел вярващите до хълм, недалеч от селото, където запалили свещи и ги сложили на един голям камък. 

По късно, през 1911 г. местните жители събрали средства и издигнали на това място параклиса „Възкресение Христово“, известен като „Св. Летения“, а шествието станало неизменна част от службата на третия ден от Великден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28