Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рамазан Байрам e – празник за мюсюлманите в България

Снимка: БГНЕС

Тази година 2 май е специален за изповядващите исляма в България. Днес започва Рамазан Байрам – тридневният празник, с който мюсюлманите честват края на месеца на опрощението Рамазан.

Все още не е оповестен броят на хората с това вероизповедание у нас след преброяването в края на 2021 година, но статистиката от 2011-ва сочи, че като мюсюлмани се самоопределят над 577 хиляди души или 10 % от населението на страната.

“Днес всеки се опитва да стори добро като посети своите близки и най-вече родителите си”, посочи главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи и чрез Радио България отправи приветствие по случай празника Рамазан Байрам:

“Месец Рамазан измина неусетно и ние бяхме потопени в благодатта на му, но той винаги се оказва къс. Днес ние сме на Байрам и всеки празнува, без значение какво богослужение и молитви е правил през този месец. Всеки се стреми на направи още една добрина като посети своите близки, роднините си и най-вече своите родители. 

Нека Аллах дари всички с щастие и дълъг живот на този свят и в отвъдния. Честит Байрам!”

Рамазан Байрам е един от най-важните празници в исляма, наред с Курбан Байрам. Той слага край на 30 дневния пост на мюсюлманите. Честването му започва с молитва – Байрам намаз, след което вярващите сядат на богата трапеза. Приготвят се типични за различните райони сладки специалитети, но най-често баклава.

Още за традицията на този ден разказва публикацията Мюсюлманите в България празнуват Шекер Байрам” от колекцията на Радио България.

Редактор: Шевкие Чакър

Още от категорията

Виктория Ангелова-Винарова.
София, художествена галерия, пл. „Свети Александър Невски“, 1932-33 г. и Министерство на обществените сгради, пътищата и благоустройството

Изложба проследява пътя на жените архитекти в България и Германия

Знаете ли, че сградата на "Столична библиотека" на площад "Славейков" в София е проектирана от една от най-добрите жени архитекти в България – Виктория Ангелова, през 1926 година. Построена е за административен център на Министерството на обществените..

публикувано на 04.07.22 в 12:45

Бохемският Бургас от времето на соца

Единствено в бургаското пристанище живота ме изпълва с възхищение! Така започва стихотворението си "Пристанище" от 1969 г. Христо Фотев, един от най-вдъхновяващите български поети от новата ни история и емблематична личност за родния си..

публикувано на 02.07.22 в 10:15

Започна поклонническият поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски

От Велико Търново тръгна националният поклоннически поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски. От старопрестолния град до рилската обител трасето е 700 км и минава през 70 църкви и манастири. На 6 август походът завършва в Рилския манастир...

публикувано на 01.07.22 в 10:51