Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Парад на България организира Генералното ни консулство в Чикаго

Снимка: архив

Генералното консулство на България в Чикаго и кметството на Елк Гроув Вилидж организират първи Парад на България по случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, предаде БТА.

Събитието ще се проведе на 22 май от 11:00 часа местно време. В него ще вземат участие българските неделни училища от Средния Запад в САЩ, културни центрове, танцови клубове и състави и други български родолюбиви организации.

Парадът ще се слее със Събор на българската общност, където ще има осигурени забавления за децата. На сцената ще се изявят български артисти от САЩ.

Снимка: Facebook/Bulgarian.Consulate.in.Chicago

Още от категорията

Непознатата история на българите в Таврия

Животът и съдбата на българските преселници в Таврия, които наброяват близо 40 000 души, заселени на територията на днешна Украйна и полуостров Крим, рядко са обект на изследвания, полемики и обсъждания. Липсата на достатъчна публичност по темата,..

публикувано на 27.06.22 в 15:55

Бесарабските българи в Бразилия не забравят своите корени

В периода 1925-1926 година около 10 000 бесарабски българи, подмамени от обещания за добре уреден живот, пристигат в Бразилия. Надеждите им обаче се оказват измамени. Те са принудени да работят на плантациите като бели роби в продължение на 2 години,..

публикувано на 23.06.22 в 13:55

Бесарабският поет Димитър Боримечков: Родината е там, където е душата

Българската следа в Молдова е от преди повече от 200 години. По време на османското робство много българи търсят спасение извън пределите на родината си и мнозина от тях намират убежище в Бесарабия. Такъв е случаят и с рода на Димитър Боримечков – поет,..

публикувано на 21.06.22 в 08:10