Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фотоизложба в Берлин показва последните 7 години на художника Андрей Даниел

Снимка: БКИ в Берлин

Кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на големия художник, преподавател и мъдрец проф. Андрей Даниел /1952 – 2020/ ще бъде представен на 4 май в галерията на Българския културен институт в Берлин.

"Имахме щастието да се виждаме по-често по различни поводи в тези последни негови години не само заради нашето приятелство, а и заради подготовката на негови изложби и такива на учениците му, на които изключително държеше" – споделят организаторите от фондация "Въпреки".

Изложбата е в памет на художника Андрей Даниел и на журналиста Стефан Джамбазов, който е автор на фотосите. Макар да не определя себе си като фотограф, Джамбазов има богата колекция от снимки и подобни изложби. "Гледам да не бъда усетен. Снимките в голяма степен са репортажни, защото аз никога не нагласям човека, не казвам "Застани тук или там –признава приживе Стефан Джамбазов и допълва: – Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек. Но тук снимките показват някои моменти от последните седем – също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции – признания, работа в Академията в София и филиала в Бургас, но и тежко боледуване. Но той не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края, и беше щастлив. Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл."

Според твореца Андрей Даниел, "ако не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за околните, за много големи групи хора смисъл, то това съществуване ще бъде по-скоро някакъв вид вегетация". Изкуството и етиката са взаимнопреплетени, а ролята на учителя по изкуства е да синтезира индивидуалности – сподели преди време проф. Даниел в интервю за Радио България – чуйте го ТУК.

Редактор: Йоан Колев

Още от категорията

Фестивалът “Опера в парка” ще представи спектакли за деца

Тринайсетият летен фестивал “Опера в парка” ще бъде открит тази вечер с “Вълшебната флейта” от Моцарт в изпълнение на трупата на Софийската опера. Спектаклите ще се играят под открито небе в зелените пространства на Военната академия “Г.С. Раковски” в..

публикувано на 25.06.22 в 08:15

Писателката Здравка Евтимова получи престижна румънска награда

Здравка Евтимова е носител на наградата за проза на Международната академия "Михай Еминеску" 2022, съобщиха от П.Е.Н. център България. Отличието се дава на българската писателка "за творческото използване на езика в нейната проза и..

публикувано на 24.06.22 в 10:16

Италианската община Челе ди Булгерия - почетен гост на фестивала „Петровска китка“ във Велики Преслав

Община Челе ди Булгерия ще бъде почетен гост на фолклорния фестивал "Петровска китка" във Велики Преслав. Очакваното събитие ще се проведе от 24 до 26 юни, като в него ще участват изпълнители от цяла Европа, в т.ч. и от Италия, съобщава италианското..

публикувано на 23.06.22 в 17:27