Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България се прекланя пред саможертвата на героите от Априлското въстание

Снимка: стоп кадър - БНР

България се прекланя пред подвига и саможертвата на героите от Априлското въстание от 1876 г. Историческата годишнина беше отбелязана с тържества в Копривщица и Клисура, а кулминацията им ще е тази вечер в Панагюрище, където от сутринта пристигат хора от цялата страна, за да се преклонят пред подвига на героите от априлската епопея.
В Клисура, където гост на тържествата беше вицепрезидентът Илияна Йотова, бе представена възстановка на историческите събития. В Копривщица за отбелязването на историческата годишнина са председателят на парламента Никола Минчев и премиерът Кирил Петков, където се поклониха на гроба на Тодор Каблешков.
Тази вечер от 20,30 часа на площад "20 април" в Панагюрище ще се състои тържествена-заря проверка, на която слово ще произнесе председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Още от категорията

Българска Патриаршия

Българската патриаршия има резерви към името "Охридска архиепископия" в Северна Македония

Светият синод на Българската православна църква реши да вдигане каноничната схизма над Православната църква на Скопие. Това се случи след като бяха разгледани писма на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий за каноническия статут на..

публикувано на 22.06.22 в 12:59

Вижте как е изглеждал храмът на Фортуна в римската колония Улпия Ескус

Посетителите на Националния исторически музей в София вече могат да се разходят виртуално в храма на богинята на щастието и късмета Фортуна. Сградата е част от някогашната римска колония Улпия Ескус край днешното село Гиген, близо до река Дунав...

публикувано на 22.06.22 в 10:18

Почитаме паметта на св. Наум Охридски

На 20 юни българската църква почита делото на св. Наум Охридски. Той е книжовник сред петимата най-предани ученици на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий. Израства в Мизия. Участва в Моравската мисия. След смъртта на св. Методий през..

публикувано на 20.06.22 в 11:15