Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България се прекланя пред саможертвата на героите от Априлското въстание

Снимка: стоп кадър - БНР

България се прекланя пред подвига и саможертвата на героите от Априлското въстание от 1876 г. Историческата годишнина беше отбелязана с тържества в Копривщица и Клисура, а кулминацията им ще е тази вечер в Панагюрище, където от сутринта пристигат хора от цялата страна, за да се преклонят пред подвига на героите от априлската епопея.
В Клисура, където гост на тържествата беше вицепрезидентът Илияна Йотова, бе представена възстановка на историческите събития. В Копривщица за отбелязването на историческата годишнина са председателят на парламента Никола Минчев и премиерът Кирил Петков, където се поклониха на гроба на Тодор Каблешков.
Тази вечер от 20,30 часа на площад "20 април" в Панагюрище ще се състои тържествена-заря проверка, на която слово ще произнесе председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Още от категорията

Покров на Пресвета Богородица – голям празник за православните християни

Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата "покров" означава както "покривало“, така и "защита". Празникът е възникнал, за да се почете явяването на Божията Майка в..

публикувано на 01.10.23 в 06:10

Политически и църковни интереси стоят зад казуса с Руската църква в София

В края на миналата седмица свещеници от Руската църква в София бяха помолени да напуснат страната, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за архимандрит Васиан, протойерей Евгений и още един служител на храма...

публикувано на 26.09.23 в 13:15

Патриархът назначи свещеници, които да служат в Руската църква

Патриарх Неофит назначи столични свещеници, които да извършват обичайните богослужения в храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската църква в София, съобщиха от Светия синод на БПЦ. Както и досега вярващите ще могат да се покланят пред мощите..

обновено на 25.09.23 в 19:28