Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българската православна църква отбелязва успение на св. цар Борис I Покръстител

Св. цар Борис
Снимка: архив

На днешния ден Българската православна църква почита паметта на цар Борис I Михаил. Княз Борис е български владетел от 852 г. до 889 г. 
По време на управлението му като официална религия в българската държава е въведено християнството, въведена е и славянската писменост. Завършва живота си като монах. През 907 г. е канонизиран за светец и е удостоен с царска титла.

Още от категорията

Островна чуденка за аудиторията ни се оказа единственият оцелял средновековен манастир в България

Верни отговори с неубедителна категоричност – така може да обобщим резултатите от последната ни викторина. На страниците на всички десет езика, на които Радио България поддържа съдържание, ви попитахме: "Къде се намира единственият оцелял островен..

публикувано на 05.07.22 в 13:27

Започна поклонническият поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски

От Велико Търново тръгна националният поклоннически поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски. От старопрестолния град до рилската обител трасето е 700 км и минава през 70 църкви и манастири. На 6 август походът завършва в Рилския манастир...

публикувано на 01.07.22 в 10:51

Прототип на първия български спътник на Земята скоро ще бъде изложен в Стара Загора

Вече близо 41 години първият български спътник лети в околоземна орбита. Навремето “Интеркосмос България-1300” е бил последен модел на технологиите при космическите апарати, твърдят специалисти. Те припомнят, че винаги, когато се създават космически..

публикувано на 26.06.22 в 11:25