Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Национален събор-поклонение се провежда в историческата местност Оборище

Оборище

В историческата местност Оборище над Панагюрище днес се провежда национален събор-поклонение по повод 146-ата годишнина от Априлското въстание. Това е и заключителната част от тържествата, посветени  на априлската епопея.

По традиция на този ден стотици българи от страната ще отдадат почит пред паметника на Априлци в местността Оборище. Това е мястото, на което първите български депутати преди 146 години вземат съдбоносното решение да въстанат срещу Османската империя.

В 11:00 часа духовници ще отслужат молебен за здравето и благоденствието на българския народ. Информацията е на кореспондента на БНР в Пазарджик Невена Петрова.


Още от категорията

Прототип на първия български спътник на Земята скоро ще бъде изложен в Стара Загора

Вече близо 41 години първият български спътник лети в околоземна орбита. Навремето “Интеркосмос България-1300” е бил последен модел на технологиите при космическите апарати, твърдят специалисти. Те припомнят, че винаги, когато се създават космически..

публикувано на 26.06.22 в 11:25

България е притегателен център за контрабандистите на упойващи вещества в началото на ХХ век

От 1988 г. България отбелязва 26 юни като Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Има обаче период в историята ни, в който държавата дори насърчава населението да произвежда опиати ...

публикувано на 26.06.22 в 07:05

Почитаме българските светци

Православната ни църква днес чества празника “Неделя на всички български светии”, който се отбелязва на втората неделя след Петдесетница. На този ден българският народ отдава почит към историческите личности, живели по нашите земи и канонизирани за..

публикувано на 26.06.22 в 06:00