Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кирил Петков: Днес е паметен ден за стремежа на България към икономическа свобода

Снимка: European Union

Край гръцкия град Александруполис започна строителството на терминал за втечнен газ, в който участие има и България. Премиерът Кирил Петков заяви, че днешният ден ще бъде запомнен в политическата история на Гърция и България като ден на стремежа за  икономическа свобода и политическа независимост. Петков благодари на премиера Кириакос Мицотакис не само за политическата подкрепа, но и за подкрепата, която България получава сега, когато Русия спря доставките на природен газ. По думите на Петков, на руския натиск страните могат да се противопоставят единствено заедно.

Премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис

Гръцкият премиер заяви, че много скоро Гърция ще може да приема увеличени количества на втечнен газ и не само ще покрива националния пазар, но ще осигури и заместването на голяма част от нуждите на Балканите.

Според българския премиер до края на юни цялото строителство на газовата връзка Гърция – България трябва да бъде завършено. Очаква се газопроводът да бъде въведен в търговска експлоатация за предстоящия отоплителен сезон
Снимки: European Union

Още от категорията

Поредна значима инвестиция привлече индустриалната зона около Пловдив

Инвестиция в разширяването на производствената си база край Пловдив в размер на 17 милиона евро прави германски концерн за производство на електротехника, отоплителни вентилационни и климатични системи. В новия завод обаче, който вече работи, се..

публикувано на 03.07.22 в 11:25

Актуализацията на бюджета на България за 2022 г. е факт

След многочасово заседание в последния ден на юни депутатите приеха окончателно актуализацията на държавния бюджет. "В тази тежка политическа обстановка парламентът прояви необходимата доза отговорност. Бюджетът е трудно изпълним, но изпълним ,..

публикувано на 01.07.22 в 10:19

Политическата нестабилност влошава средата за инвестиции у нас

Българското правителство подаде официално оставка след гласувания преди седмица вот на недоверие. Мотивът на вносителя – най-голямата опозиционна партия в НС – ГЕРБ, е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика. България..

публикувано на 28.06.22 в 10:03