Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпването на газа ще докара не само фалити на предприятия, но и ще разори голяма част от българите

Снимка: БГНЕС

След отказа на българското правителството да се разплаща за руското синьо гориво в рубли, решението на Москва да спре доставките не закъсня. Това обаче постави кабинета на премиера Кирил Петков пред изключително тежко изпитание с неясен изход.

До този момент България консумираше около 3 милиарда куб. метра годишно, 90 % от които бяха внос от Русия. В общата схема най-големите потребители на природен газ са топлофикациите и най-вече софийската, която консумира годишно около ⅓ от горивото. Разбира се, в края на отоплителния сезон липсата на газ няма да се усети толкова осезателно от домакинствата. По-съществен е въпросът с производствата, които по мнението на експерти няма да издържат и месец.

Увеличението на цената на природния газ ще доведе до повишаване на социалното напрежение – предупреди председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев по време на извънредното парламентарно заседание на 4 май във връзка със спрените доставки на природен газ от страна на "Газпром". А ако не бъдат осигурени навреме алтернативни източници и цените продължат да се движат нагоре, особено уязвими стават производствата с непрекъснат режимВече назрява и напрежение сред представителите на бизнеса, с искания за увеличаване и удължаване на държавните компенсации. Това неминуемо ще наложи значително увеличаване на външния дълг в условията на повишаваща се инфлация.

На този етап никой не може да прогнозира колко ще продължи тази криза, колко ще струват алтернативните доставки и как тя ще се отрази на инфлацията. В интервю за БНР Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия коментира, че "няма предприятие в света, което да може да понесе такъв шоков удар с 30-35-40 % увеличение на цената на газа" в рамките на броени дни без предупреждение:

"В момента купуваме един продукт, който няма цена, която ще ни бъде казана на 10-и, евентуално. Кое предприятие може да си позволи този лукс – да работи при такива условия, да сключва сделки, като не знае колко ще му струва суровината и енергията, с която работи. Пазарът беше основно на руски газ в България. Имаме годишни договори с "Булгаргаз" и разчитахме, че имаме стабилност, предвидимост. При едно голямо предприятие да не знаеш колко ти струва енергията и суровината и да произвеждаш, това е пагубно, това е смърт. Изведнъж на 27 април научаваме, че спират доставките, без да има алтернатива. Правителството е решило първи да изтичаме пред строя и да не си платим газа. Много сме малки, много сме беззащитни, за да имаме толкова крайни позиции. Нашата икономика е най-слабата в цяла Европа, не може да понесе такива натоварвания. Ако искаме да имаме икономика, трябва да бъдем сравними поне с нашите европейски конкуренти. Такива цени за предприятията в Европа, може да се провери, няма" – категоричен е Антон Петров.

Какво би било най-доброто решение?

"България е нетен износител на електроенергия и този въпрос може съвсем лесно да се реши вътрешно в страната. Тези пари, които отиват в енергийните дружества като свръхпечалба, при настоящите кризисни условия трябва да бъдат преразпределени и върнати в индустрията, за да може тя да работи конкурентно – посочва председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия. – Формулата, която предлагаме е 75 % за индустрията и 25 % за дружествата. Тази компенсация донякъде ще забави инфлацията. В момента парите отиват в енергетиката, индустрията не може да се развива, някои предприятия вече спират производствата си, а инфлацията расте."

Засега, очертаната от българското правителство алтернатива е страната ни да се снабдява с природен газ от терминала на гръцкия остров Ревитуса. Работи се и по изграждането на терминала за втечнен газ при Александруполис, където България притежава 20 % от капитала. Въпреки това се очаква тези доставки да поскъпнат с повече от 30 %, защото количеството през Гърция не е достатъчно, за да задоволи нуждите на страната ни и ще се наложи да се купува газ на спот цени, които са доста високи, прогнозира бившият енергиен министър Румен Овчаров:

"Фактурите, по които "Булгаргаз" доставя природния газ през месец май са известни, както и котировките на Duch TTF за април – с 30 евро на мегаватчас по-ниски. Ако го бяхме пренесли върху цената, която е 70 евро, тя можеше да се намали до 50 евро. Вместо това намаление, ние очевидно ще имаме увеличение с доставките през Гърция и ще плащаме над 100 евро. Даже с микса с азерския газ цената няма как да стане под 90 евро. На практика се получава, че разликата в цената, която ще плащаме спрямо конкурентите на българската индустрия, ползващи газ, е почти двойна. В същото време количествата в хранилището в Чирен се изпразниха през зимата и пролетта. Национално престъпление е да се изпразва хранилище при положение, че се очаква война или такава е започнала.“

Какви са последиците? Освен за поскъпването на стоките от първа необходимост икономическите експерти предупреждават за фалити на болници, детски учебни заведения, малки общини… Неминуемо ще се отрази и на обикновения български гражданин, който и на този етап едва оцелява.

Автор: Дарина Григорова /използвани са интервюта на БНР-Хоризонт/

Снимки: БГНЕС, ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05