Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маратон Варна тръгва към “морския хоризонт“ с рекорден брой участници

Снимка: Facebook /@marathonvarna42km

Рекорден брой участници ще стартират тази неделя (на 8 май) във Варненския лекоатлетически маратон, който е част от инициативата Бягането като начин на живот“. Фокусът върху българското участие провокира небивал интерес към проявата, което наложи да бъдат осигурени допълнителни стартови номера. За участие са се записали над 760 атлети, сред които има гости от Англия, Германия, Румъния и др.

Стартът е в 9.30 часа от площад “Независимост“ до Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км.

Атлетите отново ще бягат сред зеленината на парка, а пред очите им ще бъде и морският хоризонт. От няколко години трасето е сертифицирано и отговаря на изискванията на Международната атлетическа федерация.  Призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени с парични премии за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г.

Инициативата е на Община Варна, която превърна маратона в едно от емблематичните пролетни събития за морската ни столица, а следващият старт от инициативата “Бягането като начин на живот“ ще бъде на 9 октомври в София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40