Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Ангел Котев за пътя в музиката, своите вдъхновения и предстоящия авторски концерт

Снимка: Facebook /Ангел Котев

"Помня първия запис на първото ми значимо произведение  – симфоничната поема "Оцелялото Четвероевангелие". Осъществи го Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на „патриарха“ Васил Стефанов, през 1980 г. Никога няма да забравя това преживяване. Бях съвсем млад композитор, беше огромна чест за мен. Последва дългогодишно сътрудничество с този оркестър, който реализира изпълненията на почти всички мои симфонични творби. Вокалната група "Радиодеца" включи в репертоара си около 20 мои песни и т.н.“ – припомня си композиторът Ангел Котев, който наскоро навърши 70 години. Това е и празничният повод да покани днес – 9 май, свои колеги, приятели и почитатели на авторски концерт в зала "Филип Кутев" на Съюза на българските композитори. Програмата включва камерни произведения в изпълнение на известни български инструменталисти, сред които са проф. Филип Павлов (пиано), проф. Росен Идеалов (кларинет), Явор Желев (флейта), Милена Вълова (цигулка), Вълчан Вълчанов (обой), младата пианистка Александра Иванова и др.

Наред с произведения в симфонични, камерни и вокални жанрове, в своята творческа биография Ангел Котев е записал не малко заглавия в областта на филмовата и електронно-акустичната музика. Има издадени четири дългосвирещи плочи, множество компактдискове. А неговата “Българска рапсодия” е написана по поръчка на американския диригент Йънг Хо Пак и е изпълнена в поредица от концерти през 1997 г. в САЩ. Особен интерес представляват и неговите две музикално-сценични творби:

"Първият балет се нарича "Бариерата", по едноименното произведение на Павел Вежинов – разказва композиторът. – През 1983 г. беше поставен от Балетно студио ˮАрабеск”, с хореограф Маргарита Арнаудова, основателката на тази великолепна професионална формация. Постановката имаше успех, остана в афишите четири сезона, което никак не е малко. Тогава писаха, че това е първият български балет на съвременна тема. По повод 40-годишния юбилей на “Арабеск” ми поръчаха да напиша ново произведение за трупата. Нарича се “Прозрението на Камъка“. Избрах философски сюжет, в центъра му е кръговратът на живота. Вдъхновението дойде от скулптурния парк на Густав Вигеланд в Осло – Норвегия, където началото, развитието, краят и, всъщност, безкраят на живота са пресъздадени в красиви скулптури. Тази жизнеутвърждаваща идея се опитах да превъплътя в произведението, което беше поставено през 2008 г. от Боряна Сечанова и Олеся Пантикина.

Писал съм и немалко детска музика. Убеден съм, че създаването на произведения за деца е изключителна отговорност, защото изкуството е важна част от тяхното възпитание.“

Ангел Котев споделя още, че и до днес пази огромна благодарност и уважение към своя учител по композиция – проф. Александър Райчев, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2022 г. Както и към своите родители, в чийто дом от дете е присъствал на безброй импровизирани концерти с участието на известни инструменталисти и солисти от операта и оперетата в София. Композиторът продължава да твори активно. Съвсем наскоро е завършил третата си симфония. Радостен е и с успехите на дъщеря си – цигуларката Лиана Котева, която от години свири в Симфоничен оркестър Рочестър – САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15