Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Илияна Йотова почетоха паметта на загиналите във Втората световна война и отбелязаха Деня на Европа

Снимка: БГНЕС

По повод 77 годишнината от победата над нацизма и в знак на признателност към всички загинали във Втората световна война българи, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния войн в София. "Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към хилядите българи, участвали в нея и към хилядите наши жертви, допринесли с живота си за Обединена Европа, в която живеем днес", заяви пред паметника държавният глава. След церемонията, Румен Радев и Илияна Йотова присъстваха на ритуала по издигането на знамето на Европейския съюз пред Президентството в чест на Деня на Европа. Президентът Радев прие почетния караул на Националната гвардейска част. 

Пред събралите се журналисти пред Паметника на Незнайния войн, в отговор на въпрос, Румен Радев коментира, че е крайно неуместно и нездравословно е да се поставят ултиматуми на България по отношение на членството на РСМ. Радев подчерта, че външният натиск към България "може да се удържа, когато има ясни позиции и те отчитат не само българския интерес, а и истината". Държавният глава напомни, че става въпрос за нарушаване на правата на човека, за нарушаване на Копенхагенски критерии, за език на омразата, които са несъвместими с европейските принципи и ценности. 

По отношение на енергийната криза, Румен Радев посочи, че българската зависимост от руския газ и петрол е голяма, тъй като през годините не е постигната диверсификация и сега трябва да се търсят решения в интерес на България. "За разлика от други държави в ЕС, българите са най-бедни и енергийно най-бедни и това трябва да се отчита". Ако това не бъде постигнато, по думите на президента, страната ни е застрашена от тежка икономическа и социална криза, с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента. 

Що се отнася до темата за предсрочни избори, Радев коментира, че това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес. „Очаквам правителството да има много ясна представа как живеят и какво искат българите и да се вслушва в техния глас" - коментира държавният глава. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39