Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди българи почетоха паметта на загиналите за освобождението на Европа от хитлерофашизма

Снимка: Дарина Григорова

На 9 май – Ден на Европа и победата над хитлерофашизма, признателни граждани и официални лица поднесоха венци и цветя в редица областни градове в страната, пред паметниците на загиналите български и съветски войници по време на Втората световна война. В София, пред Паметника на Съветската армия също се събраха стотици българи, за да почетат паметта на загиналите, информира БТА.

Шествие „Безсмъртният полк“ пред Паметника на Съветската армия

Сред тях беше и посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, която отказа да коментира напрежението между граждани при монумента. Около него има засилено полицейско присъствие, като целта е да се предотвратят сблъсъци между дошлите да отдадат почитта си и група активисти, скандиращи срещу събралите се пред паметника.

Рано тази сутрин жълта и синя боя беше излята върху фигури от Паметника на Съветската армия. Надписът "На съветската армия освободителка" беше задраскан с червен спрей и бързо почистен, посочва още БТА.

Припомняме, че на 4 май бе предотвратен опит за опаковането на паметника с български и украински знамена, което доведе до сблъсъци между противници и привърженици на идеята за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30